21 листопада: яке свято, чиї іменини. Що можна і чого не треба робити

Релігійний літургійний календар східного обряду 21 листопада молитовно згадує Архистратига Божого Михаїла. А світський відзначає День Гідності та Свободи та День Десантно-штурмових військ Збройних Сил України.

Собор Архистратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних.

Свято встановлено в IV столітті на Лаодикійському Соборі.

Архистратига Михаїла вшановують у трьох іпостасях: як вірного слугу Бога, який охороняє ворота до раю, як покровителя померлих, який переводить душі з чистилища у рай і як покровителя людей, який захищає їх від підступів д’явола уже тут, на Землі.

Цього дня іменини святкують Михайло, Гаврило, Єремія.

Десантно-штурмові війська
Десантно-штурмові війська
  Народні прикмети на 21 листопада:
  • Якщо стоятимуть густі тумани, то така погода протримається до зимового Миколая.
  • Якщо на Михайла ніч ясна, то зима буде сніжна і красна.
  • Якщо Михайло дощем служить – добру й суху весну ворожить.
  • Іній – на великі сніги, а туман – на відлигу.
  • Якщо відлига – не чекай санного шляху до Миколи.
  • Як на Михайла вітер з полудня, то буде тепло і до півгрудня.
  • День на Михайла похмурий і на деревах іній – до хорошого врожаю.
  • Від Михайла зима морози кує. Як Михайло закує, то Микола не розкує.

День Гідності та Свободи

Свято відзначається з 2013 року. Встановлене на вшанування знаменних і доленосних для українського народу дат − Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.

З цього дня, 21 листопада, розпочалися протесні  акції у відповідь на непідписання  Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом тодішнім Президентом України В.Януковичем.

У результаті трагічних подій, що відбувалися у Києві на Майдані, вулиці Грушевського загинули 106 українців, яких в народі охрестили «Небесною сотнею». Ще 2 тисячі поранених і пропалих безвісти.

День Десантно-штурмових військ Збройних Сил України

Свято встановлене 2017 року на вшанування професії десантника. Девізом військ ДШВ є «Ніхто, крім нас». До складу військ входять десантно-штурмові, повітрянодесантні та аеромобільні частини, які здатні швидко реагувати на будь-які загрози та максимально злагоджено виконувати завдання у будь-яких умовах.

Цього дня добре бути на Святій Літургії, помолитися перед іконою Святого Архангела Михаїла. Особливо добре  молодим дівчатам випрошувати вдалого жениха, а матерям молитися за долю доньок.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.