28 листопада: яке свято, чиї іменини, народні прикмети. Що можна і чого не треба робити

Релігійний літургійний календар східного обряду 28 листопада молитовно згадує святих мучеників та ісповідників Гурія, Самона й Авіва. А світський відзначає День пам'яті жертв голодомору.

Праведні мужі Гурій і Самон жили у час правління імператора Диоклетіяна, який жорстоко переслідував християн. Довідавшись про  подвижницьку працю на шляху проповідування Слова Божого і спасіння, Гурія, Самона схопили і кинули у в’язницю аж до приїзду намісника.

По приїзді той наказав їх піддати тортурам: чоловіків били, а потім закували в колоди і в темноті протримали місяць. Потім Самона прив’язали за ногу до дерева, а до тіла тягарі, щоб більш страждав.

Насамкінець, не дочекавшись відречення від Христа, їх стратили, відтявши голови мечем. Це сталося у 304 році.

Святий ісповідник Авив, який служив дияконом у Едесі і навертав поган до християнської віри також потрапив до рук намісника. Його тіло шматували гаками, а тоді спалили жиіцем. Діялося це у 320 році.

Мощі святих Гурія, Самона й Авіва перепоховали в одному місці і згодом на згадку про них звели там церкву.

День пам’яті жертв голодомору

День пам’яті жертв голодомору щорічно відзначається в четверту суботу листопада. Встановлений Указом Президента України для того, щоб привернути увагу світової спільноти до трагедії 1932-33 років, коли від штучно організованого правлячою комуністичною владою голоду загинуло понад 3,5 мільйонів українців.

В цей день іменини святкують Микола, Петро, Григорій, Микита.

Народні прикмети на 28 листопада

  • Вже сніг лежить – до самої весни не розтане.
  • Багато снігу – наступний рік буде врожайним.
  • Потужний вітер – неспокійна і вітряна погода триватиме до Миколи (19 грудня).
  • Похмура, але тепла погода обіцяє непогожий травень.

28 листопада розпочинається різдвяний піст – Пилипівка.

У цей день добре бути у церкві на службі Божій та помолитися за вдале завершення року і праведне дотримання посту. Також добре молитися до святих мучеників та ісповідників Гурія, Самона й Авіва ,які  вважаються покровителями християнських родин.

Добре собі взяти якусь постанову на піст – щось одне, але старанно і чесно дотримуватися, наприклад, не лаятися з домочадцями, чи не сквернословити, чи не обмовляти ближніх, чи кинути палити. В цьому намірі щиро і ревно молитися весь піст.

Схожі статті

Така вже є у Білик та Олени Мозгової: футболки з яким принтом носять українські зірки – тренд від Соломії

Молодша дочка продюсера Олени Мозгової від українського співака Девіда Аксельрода – Соломія, росте дуже талановитою дівчинкою. Зараз футболки із її малюнком дуже популярні.

Стала ніжною та жіночною: як змінилася колишня дружина Мурата Налчаджиоглу після розлучення з турком

Після розлучення з турецьким бізнесменом Муратом Налчаджиоглу, який до цього був одружений зі співачкою Ані Лорак, візажистка Лілія Реус помітно змінилася. Це помітили усі.

Аліна Гросу зізналася, що закрутила роман з іншим у шлюбі з бізнесменом Комковим: “У нас почалися стосунки”

З моменту розлучення Аліни Гросу та Олександра Комкова пройшло вже багато років, і нарешті деяка інформація на цей рахунок вже почала виходити назовні.

Що приховує Маша Єфросиніна: відомий блогер розкрив головну таємницю супер-леді – не все так ідеально

Скандальний блогер Богдан Беспалов стверджує, що знає найголовнішу таємницю успішної телеведучої, люблячої матері та дружини Маші Єфросініної. Зірка ретельно приховує її.

Ані Лорак не на першому місці для Ісаака Віджраку: кому віддав своє серце іспанець – вона молода акторка

Знаменита співачка Ані Лорак вже давно не виступає в Україні, і в Росії в неї виникають величезні проблеми, які заважають концертній діяльності.

Камалія Захур натякнула, що виходить заміж вдруге: вже є дорога каблучка і загадковий молодий коханий

Напередодні співачка Камалія анонсувала сенсаційну новину, яку розповість прямому включенні зі зйомки нового кліпу. Схоже, у житті на артистки чекають кардинальні зміни.