Богдан Ступка: цікаві факти про екранного гетьмана та видатного актора, який насправді не хотів ним бути

Богдан Ступка вважав, що головне стати людиною, а професія не має значення.

Українському акторові театру і кіно Богданові Ступці цього року міг би виповнитися 79 років. Натомість він назавжди залишиться в пам’яті українців у виконаних ролях.

Зважаючи на характерну зовнішність, йому часто випадало грати історичних персонажів. Найвідомішими з них були Тарас Бульба, Богдан Хмельницький у польській картині “Вогнем і мечем”, Іван Брюховецький, Іван Мазепа і, навіть, Чингісхан.

Те, що Богдан Ступка став актором нікого не дивувало, адже ріс він у акторській родині і змалку бував у театрі. Проте сам майбутній актор мріяв стати лікарем або хіміком. Але під час вступу провалив іспити на обидві спеціальності.

Тоді він влаштувався працювати в обсерваторію і якийсь час жив у Баку. Після цього були роки на філологічному факультеті та акторська студія при Львівському академічному драмтеатрі. Так доля сама привела Богдана Ступку туди, де він почувався на своєму місці і міг дарувати іншим свою набуту роками мудрість.

При цьому батьки та інші родичі-театрали Богдана Ступки йому ніяк не допомагали. Батько вважав, що всього потрібно досягати самому.

Першу роль у фільмі Юрія Іллєнка “Білий птах з чорною ознакою” Богдан Ступка отримав через скандал. справа в тому, що цю роль під себе писав інший відомий актор Іван Миколайчук. Але його популярність та відвертий націоналізм не дали йому зіграти роль, яку віддали тоді ще нікому невідомому Богданові Ступці.

Саме ця роль стала для нього щасливим квитком у кінематограф і принесла світове визнання і характерні впізнавані ролі.

Однією з них стала роль мудрого Мольфара в українській версії французької гри “Форт Боярд”. він загадував гравцям загадки, але постійно нагадував, що не варто поспішати з відповіддю.

Сам Богдан Ступка вважав таке рішення правильним. Він розумів, що у акторській професії потрібно мати твердий характер і не вважати все, що ти робиш геніальним.

Насправді сам актор ніколи не соромився своїх ролей, вважаючи їх дітьми. А от дітей та онуків Богдан Сильвестрович намагався виховати спершу порядними людьми, а вже потім акторами.

Ще один маловідомий факт, але у 2008 році на честь Богдана Ступки астрономи назвали астероїд, присвятивши йому номер “269252 Богданступка”. Це сталося на 67-й день народження великого актора театру і кіно.

Схожі статті

У родині Віктора Павліка поповнення – крихітне малятко ощасливило сімʼю: “У неї є ми, а вона є у нас”

Дочка знаменитого українського виконавця Віктора Павліка Христина повідомила про те, що в її родині сталося невеличке поповнення, яке її ощасливило.

Екс-учасниця Віа-Гри Надя Мейхер забула про фотошоп на одному фото: всі побачили, що широкі не тільки стегна

Знаменита українська співачка Надія Мейхер вразила мережу новими фотографіями, на яких засвітила широкі плечі. Що відбувається? Детальніше в матеріалі.

“Здавалося, що ми хочемо створити сім’ю”: Влад Міцкевич знову заговорив про роман з Олею Поляковою

Знаменитий український кухар Влад Міцкевич доповнив свої зізнання на рахунок роману з Олею Поляковою і розповів, що відбувалося між ним та співачкою.

Так роблять шеф-кухарі в ресторанах: один секретний інгредієнт — і будь-яке м’ясо буде фантастичним

Хоча м'ясо саме по собі доволі ситний та приємний на смак продукт, його можна зробити ще кращим, якщо використати секретний інгредієнт. Що саме?

Знову червона помада: Тіна Кароль повернулася до колишнього образу – але виглядає вже інакше

Співачка Тіна Кароль не перестає вражати своїх шанувальників постійною зміною образів. Не встигли обговорити один, як усе кардинально змінилося.

Вікторія Сміюха з “НеАнгелів” вперше стала мамою за кордоном: про вагітність не знала навіть Слава Камінська

Після раптового зникнення, у житті другої учасниці "НеАнгели" Вікі Сміюхи відбулися значні зміни. Сама артистка мовчить, але іноді її "прориває".