76 років з дня перемоги: неймовірні історії геройства, які варто почути кожному у День пам’яті загиблим

У цей день прийнято віддавати шану пам'яті загиблим. Але давайте згадаємо героїв, які не просто віддали своє життя, а творили справжні подвиги.

Микола Гастелло

Микола Гастелло

З початком війни потрапив в авіаполк, де став льотчиком. Микола Гастелло брав участь в трьох війнах. За рік до Великої Вітчизняної він отримав звання капітана.

26 червня 1941 року екіпаж під командуванням капітана Гастелло вилетів для удару по німецькій механізованій колоні. Справа була на дорозі між білоруськими містами Молодечно і Радошковічі. Але колона добре охоронялася ворожою артилерією. Зав’язався бій.

Літак Гастелло був підбитий. Снаряд пошкодив паливний бак, машина загорілася. Льотчик міг катапультуватися, але він вирішив виконати військовий обов’язок до кінця. Микола Гастелло направив палаючу машину прямо на колону ворога. Це був перший вогненний таран у Великій Вітчизняній війні.

Зіна Портнова

Зіна Портнова

Розвідниця партизанського загону імені Ворошилова на окупованій фашистами території.
У 1942 році 16-річна Зіна вступила в підпільну організацію “Юні месники”. Вона поширювала на окупованих територіях антифашистські листівки. Потім під прикриттям влаштувалася працювати в їдальню для німецьких офіцерів, де скоїла кілька диверсій.

У 1943 році Зіна Портнова пішла в партизани і продовжила займатися диверсіями в тилу ворога. Зіну здали фашистам, і вона потрапила в полон. Іі допитували і катували. Але Зіна мовчала, не виказуючи своїх. На одному з таких допитів вона схопила зі столу пістолет і застрелила трьох гітлерівців. Після цього її розстріляли в тюрмі.

Юхим Осипенко

Юхим Осипенко

Командир невеликого партизанського загону.
Разом з ще п’ятьма товаришами він організував невеликий партизанський загін, який здійснював диверсії проти фашистів. Під час однієї з операцій було вирішено підірвати ворожий склад. Але боєприпасів в загоні було мало. Бомбу зробили зі звичайної гранати. Вибухівку повинен був встановлювати сам Осипенко.

Він підповз до залізничного мосту і, побачивши наближення поїзда, кинув її перед складом. Вибуху не було. Тоді партизан сам ударив по гранаті шестом від залізничного знака. Командир загону вижив, але повністю втратив зір. За цей подвиг його першим в країні нагороджено медаллю “Партизану Вітчизняної війни”.

Схожі статті

Як розтягнути вузьке взуття, щоб воно стало зручним: не буде тиснути в пальцях і натирати п’яти

Улюблене взуття почало тиснути? Пропонуємо до вашої уваги кілька корисних лайфхаків, що допоможуть розтягнути ваше взуття, аби воно знову було зручним та комфортним.

Стилісти назвали 5 помилок, які ми робимо, коли одягаємо чорне: секрет стильного образу лежить на поверхні

Пропонуємо до вашої уваги кілька корисних порад від професійних стилістів. Яких помилок припускається більшість людей, що полюбляє чорний одяг.

Як зберігати часник в квартирі так, щоб він не висихав, не жовтів і не проростав: прості та корисні поради

Сьогодні ми поділимось з вами корисними лайфхаками, що допоможуть зберегти свіжість та колір часнику навіть при низьких температурах.

Одна деталь у зовнішності робила наложницю фавориткою Султана: сьогодні вона тільки відштовхує чоловіків

Гарем султана — це складна система, яка управлялася ієрархією, релігією та сімейними узами. Навколо цього явища ходило дуже багато пліток, але далеко не всі вони відповідали дійсності.

Як досягти корейської дзеркальної шкіри для ідеального кольору обличчя: ці поради прості, але неочевидні

Корейські красуні давно зарекомендували себе як знавці по догляду за собою, адже красивішої шкіри, ніж у них немає ніде в світі. А їхні секрети вже не секрети.

Як правильно обсмажити буряки, щоб борщ мав неймовірний насичений колір та смак: таке варто знати

Борщ – страва, яка є символом української кухні. Головний секрет приготування криється в правильній обробці буряків. Розповідаємо, як обсмажити їх так, аби отримати насичений колір та смак.