Якщо християнин, то сповідаєшся. А знаєш, з чого сповідатися не треба?

У християнина є обов'язок − хоч би один раз у році висповідатися. Часто людей обтяжує не процес підготовки до сповіді, а відлякує сама дія: на колінах перед священником перераховувати свої неправильні вчинки. Але не все так страшно.

Найперше, давай дещо з’ясуємо: ти сповідаєшся не священнику, а самому Господу Богу, який на тебе чекав, радіє з того, що ти прийшов і дуже хоче тебе вислухати і пробачити.

Отже, ти виконав перші три умови доброї сповіді: зробив іспит сумління (як це робиться можна знайти у будь-якому молитовнику або прочитати книжечку на цю тему); збудив у собі жаль за гріхи (щиро покаявся); постановив поправитися (пообіцяв собі утримуватися від гріхів або позбутися якогось конкретного гріха).

А тепер підходимо до головного. Щоб зрозуміти, як правильно висповідатися – потрібно знати, з чого сповідатися не треба.

Польський священник Даніель Войда (SJ) називає дві речі – емоції і почуття. «Бо емоції і почуття, – каже він, – це щось, що в мені виникає автоматично. І це не підлягає моральній оцінці».

Такими нас створив Бог
Такими нас створи Бог

Далі священник розвиває думку і пояснює, що немає добрих і поганих почуттів. Є такі, які нам приємно переживати і такі, які − важко. Переживаючи приємні, ми відчуваємо любов, дружбу, шляхетність, а при інших – обурення, роздратування, злість, можливо навіть ненависть. Але і це почуття, і це почуття. Вони нам потрібні, бо ми люди. Такими нас створив Бог.

Так само емоції є позитивні і негативні. Але це те, що виникає автоматично. «Якби я мав сповідатися з чогось, що виникає автоматично, то повинен був би сповідатися з того, що у мене бурчить в животі, чи моргає моє око.. Мої емоції приходять самі, я їх не контролюю. Сповідатися потрібно з того, чи піду я за цими емоціями? – каже отець Войда.

Наші емоції завжди спонукають нас до дії. І тому важливо те, що було наслідком емоцій, що ти вчинив.

Священнику зовсім не потрібно слухати твої пояснення чи мотивації, в яких ти маєш звичку себе виправдовувати. Йому потрібний голий факт вчинку. Всю попередню психологічну роботу ти маєш виконати сам під час іспиту сумління. І, якщо ти її виконав добре – ще раз прожив ситуації, пережив почуття, які можуть бути не дуже приємними і часто відкривають тобі ж про тебе правду, закинь усе це в ліву півкулю свого мозку-процесора і гарненько почисть (відповідно до десяти заповідей Божих і церковних). Тоді візьми листок паперу і усі гріхи запиши, щоб чогось не забув.

Після цього сміло і відважно йди в сповідальню. Повір, так буде легше тобі і священник оцінить.

Схожі статті

Модні зачіски для жінок за 40 років, які омолоджують та пасують для тонкого волосся – просто та зі смаком

Сьогодні ми поділимось з вами порадами від професійних стилістів, що запропонували найкращі зачіски для жінок 40+. Саме ці стрижки омолоджують та чудово пасують для тонкого типу волосся.

Як розтягнути вузьке взуття, щоб воно стало зручним: не буде тиснути в пальцях і натирати п’яти

Улюблене взуття почало тиснути? Пропонуємо до вашої уваги кілька корисних лайфхаків, що допоможуть розтягнути ваше взуття, аби воно знову було зручним та комфортним.

Стилісти назвали 5 помилок, які ми робимо, коли одягаємо чорне: секрет стильного образу лежить на поверхні

Пропонуємо до вашої уваги кілька корисних порад від професійних стилістів. Яких помилок припускається більшість людей, що полюбляє чорний одяг.

Як зберігати часник в квартирі так, щоб він не висихав, не жовтів і не проростав: прості та корисні поради

Сьогодні ми поділимось з вами корисними лайфхаками, що допоможуть зберегти свіжість та колір часнику навіть при низьких температурах.

Одна деталь у зовнішності робила наложницю фавориткою Султана: сьогодні вона тільки відштовхує чоловіків

Гарем султана — це складна система, яка управлялася ієрархією, релігією та сімейними узами. Навколо цього явища ходило дуже багато пліток, але далеко не всі вони відповідали дійсності.

Як досягти корейської дзеркальної шкіри для ідеального кольору обличчя: ці поради прості, але неочевидні

Корейські красуні давно зарекомендували себе як знавці по догляду за собою, адже красивішої шкіри, ніж у них немає ніде в світі. А їхні секрети вже не секрети.