Особлива молитва на Святий Вечір: про що саме просили віряни у переддень Різдва

Православні християни вшановували Ісуса Христа не лише суворим постом, а й молитвами.

Переддень Різдва вважається особливим. Цього дня прийнято не лише просити вибачення у тих, кого скривдив, а й самому пробачати. Для цього існує кілька обрядів. Зокрема, господиня будинку зв’язувала монети у стрічку, а потім сідала на них і бажала, аби всі вороги весь наступний рік лишалися такими ж німими, як і монети.

Проте це був не єдиний обряд. пов’язаний з прощенням та налаштуванням на свято. Цього вечора зазвичай збиралася разом вся родина і читалася спеціальна молитва.

У ній віряни зверталися до бога з проханням добробуту та здоров’я для всієї родини.

Віруючі люди також зверталися у ній до Бога з проханням допомогти їм зберегти у душі та пронести крізь життя пам’ять про таїнство народження Ісуса Христа. Просили в нього сил зберегти все те хороше і добре, що Ісус Христос дав людству, через усе життя і передати нащадкам так само. як він передавав свої знання і мудрість своїм учням.

При чому віряни не лише просили у Ісуса. а й пригадували його життя і того, через кого він помер. Для віруючих східного обряду 6 січня не просто день перед різдвом, а день найсуворішого посту. коли всі готувалися до отримання благої звістки про народження Ісуса Христа.

Різдвяний вертеп як частина святкування Різдва
Різдвяний вертеп як частина святкування Різдва

У молитвах люди порівнювали його з Богом, світлом і всюдисущим отцем. який завжди слідкує за кожним з нас і закликалши пам’ятати про це.

Згадували віряни і про те, що Ісус Христос зійшов з небес саме задля спасіння людства, нагадуючи собі. що потрібно дотримуватися тиз правил і законів, які його учні виклали у Біблії, передаючи кожному його вчення.

У Святвечір читали також спеціальні молитви, у яких відображалися всі знання і вірування людей. Ось частина однієї з них:

“Вірую в єдиного Бога, Отця Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого. І в єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого Єдинородного, від Отця родженого перед всіма віками. Бога від Бога, Світло від Світла, Бога істинного від Бога істинного, родженого, несотвореного, єдиносущного з Отцем, що через Нього все сталося. Він задля нас, людей, і нашого ради спасіння зійшов із небес і воплотився з Духа Святого і Марії Діви, і став чоловіком”.

Проте за вшануванням таїнства народження Ісуса Христа, віряни не забували пригадати і того, через кого він загинув і воскрес на третій день смерті.

Понтій Пілат, від рук якого загинув Ісус
Понтій Пілат, від рук якого загинув Ісус

Насправді таких молитов багато. І всі вони закликали згадувати і вшановувати день народження Спасителя.

Таким чином віряни показували свою вірність та послух спасителю, вірячи, що він реальна людина і за непослух їх чекає розплата.

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.