Піст і строгий піст: спільне і відмінне

У часі розмов про піст люблю розповідати про зустріч, яка спонукала мене дізнатися більше. Зокрема, про строгий піст.

Напередодні строгого посту, а було це перед празником Воздвиження Животворящого Хреста, зайшла до крамниці жінка. Вона вийняла з гаманця список і почала замовляти продукти: оселедець, заморожений хек, мак, дріжджі, маргарину, шампіньйони, олію, насамкінець спохватилася: «А кутю маєте?» Я не втрималася і запитала: «Навіщо кутя?» , – був кінець вересня, а у мене кутя завжди асоціюється з Різдвом. На що почула у відповідь: “Завтра ж строгий піст?” Запитую: «А що їсте у загальницю?” − М’ясо…

Піст – це вид аскези, який відомий ще з древніх часів. З книг Старого Завіту дізнаємося, що постили пророки, праведні мужі і всі патріархи. «2. Тими днями я, Даниїл, був у жалобі три тижні часу. 3. Любої страви я не їв, а м’ясо й вино не входило до моїх уст, і намащуватися не намащувався я аж до виповнення цих трьох тижнів часу».(Дан.10:2,3). Про піст зустрічаються згадки у античних філософів. Багато разів читаємо про піст у Євангелії.

«1. Тоді Дух повів Ісуса в пустелю, щоб диявол спокушав його. 2. Він постив сорок день і сорок ночей і нарешті зголоднів» (Мт. 4:1).

Читат Святе письмо
Читати Святе письмо

Метою посту є приборкання пристрастей, виховання сили волі, удосконалення духовне, стяжання Духа Святого.

Студит ієромонах Макарій Дутка стверджує, що, коли людина обмежує себе в чомусь тілесному, то обов’язково відкриється щось з духовного боку.  Сам він регулярно постить, а великодні і різдвяні пости відбуває тільки на воді.

Від мирян не вимагається таких обмежень. Зазвичай, у часі посту не можна їсти м’ясо, не вживати спиртне і утримуватися від гучних забав. Їжа має бути пісна.

Багато християн перед постом дають собі якусь постанову – чи то позбутися пагубної звички, якою зловживають у повсякденні, чи відійти від якоїсь спокуси. Це також дуже добре і корисно. Бо будь-які зусилля з боку людини не йти шляхом найменшого опору, а приборкати свої слабкості наближають до Бога

Але піст – це не тільки і не стільки про їжу. Будь-яка відмова від їжі, якщо вона не базується на вірі у Бога є лише дієтою.

Тому для християн у часі посту є важливим також наслідування Христа у всіх людських проявах: у спілкуванні з ближнім − на засадах терпеливості, толерантності і любові; у ставленні до молитви – більше часу приділити молитві, читанню Біблії, частіше відвідувати храм, приступати до Таїнства Сповіді.

Розважати над жертвою Спасителя світу
Розважати над жертвою Спасителя світу

Скільки і коли у східній Церкві зберігаємо строгий піст?

  • 27 вересня. Воздвиження Чесного і Животворящого
  • 6 січня. Надвечір’я Різдва Христового
  •  8 січня. Надвечір’я Богоявлення
  • Перший тиждень Великоднього посту
  • Останній перед Воскресінням тиждень Великоднього посту
  • 11 вересня. Усікновення голови Йоана Хрестителя
  • Кожна п‘ятниця тижня, бо цього дня був розіп’ятий Ісус Христос.

У строгий піст священники радять один раз поїсти і два рази легко перекусити. Пити можна вдосталь.

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.