Різдво Пресвятої Богородиці – свято, яке нагадує нам, що шляхи Господні незвідані

Богородичне свято Різдва Пресвятої Богородиці належить до дванадцяти найбільших християнських свят. Християни візантійського обряду відзначають 21 вересня. Історія та значення свята. Молитви до Пресвятої Богородиці.

З передань відомо, що батьки майбутньої Матері Божої – Йоаким і Анна були бездітними. У євреїв бездітність вважалася не тільки відсутністю Божого благословення, але й карою. Тому Йоаким, який походив з царського роду Давида і Анна, спадкоємиця священичого роду Арона, ревно молилися і благали Бога про дитину. Їхні молитви були вислухані і у них народилася дівчинка Маріам (Марія).

Отже, «різдво» у релігійних текстах означає «народження».

Празник Різдва Пресвятої Богородиці у східній Церкві належить до дуже давніх Богородичних свят. Про нього згадують св.Іван Золотоуст, св.Августин, а палестинське передання оповідає, що св.Єлена (330 р.н.е.), мати цісаря Костянтина, збудувала Храм Різдва Пресвятої Богородиці у Єрусалимі.

У латинській Церкві свято Різдва Пресвятої Богородиці почали святкувати аж у VII сторіччі. Святкують двома тижнями раніше, 8 вересня, за Григоріанським календарем.

Свято Різдва Пресвятої Богородиці наповнює серце кожного християнина великою радістю, бо, як пише св.Андрій Критський, на «…Ній сповнилися всі пророцтва і прообрази Старого Завіту». Також він призиває радіти небо, землю, море і всяке створіння, «бо сьогодні родилася дитина, від якої спасіння Христос Бог і Слово, який був і приходячи перебуває на віки».

У святій Діві Марії маємо велику заступницю і покровительку. Існує багато легенд про те, як Матір Божа допомагає божому люду долати звій земний шлях. На нашій планеті є багато чудодійних місць, де з’являлася Божа мати, щоб попередити про якусь небезпеку чи біду, навернути людство до Бога.

Християни у своїх храмах мають багато чудодійних ікон Пресвятої Богородиці, через які відбувалися зцілення. Є багато гарних молитов до Матінки Божої. Іменем Богородиці названі чисельні храми.

Церква Різдва Пресвятої Богородиці у с.Криворівня Вінницької обл.
Церква Різдва Пресвятої Богородиці у с.Криворівня Вінницької обл.

Молитва до Матері Божої

Згадай, Всемилостива Діво Маріє, що від віків нечувано, щоби той, хто прибігає під Твій Покров чи просив про допомогу, чи благав про заступництво, був Тобою не вислуханий. У тій потребі і я прибігаю до Тебе, Діво понад дівами і Матір моя. Схиляюсь перед Тобою і, каючись з усіх гріхів прошу: Мати Предвічного Слова, не погордуй моїми словами, а люб’язно їх послухай і вислухай (додаємо прохання). Амінь.

Радуйся, Пресвята Царице

Радуйся, Пресвята Царице, Мати Милосердя, наше життя, наша любов і наша надіє! До тебе прибігаємо ми нещасні вигнані діти Єви. До тебе возносимо наші зітхання, стогони й ридання із цієї долини сліз. Зверни на нас, найласкавіша Заступнице, Твої милосердні очі. Покажи нам після нашого земного вигнання благословенний плід Твого лона – Ісуса. О милосердна, о любляча, о найсолодша Діво Маріє!

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.

Молитва за зцілення хворих дітей від усіх недуг до Ісуса, Богородиці та Матрони Московської

Хвороба ніколи не обіцяє нічого хорошого, а особливо важко, коли хворіє дитина. У такі моменти не опустити руки допоможе молитва.

Молитва матерям і дружинам за здоров’я воїнів, що хоробро захищають Україну. Господи, вбережи наших героїв

Ні для кого не секрет, що українські військові щоденно захищають країну на Донбасі. Підтримаємо їх добрим словом та молитвою.

Радуниця 2021: традиції поминального вівторка, що не можна робити в цей день та як поминати покійних

Радуницю завжди відзначають у вівторок другого тижня після одного з найбільших православних свят — Великодня. У 2021 році цей день припадає на 11 травня.