Для чого молитися перед їжею? Кого благословляти – Бога чи їжу?

Наша молитва перед їжею і після неї, це християнський вияв подяки Богові за дари, які він нам послав. Фактично, це наше людське «будь ласка» і «дякую». І це є наше відношення до Творця і Бога, якого визнаємо, у якого віримо і якого любимо.

Уже з досвіду знаємо, що на Свят-вечір і також перед Великоднім сніданком прийнято, щоб хтось старший з родини поблагословив страви. Зазвичай, це робиться дуже просто: зі словами короткої молитви «благослови, Господи, їжу цю і пиття це дітям Твоїм, бо Ти благий і чоловіколюбець, Бог наш – і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь», хреститься стіл, накритий стравами.

В євреїв, однак, інша традиція. Вони благословляють не їжу, а Творця, життя Подателя. А їжа – це, в якійсь мірі, життя. Без неї людина помре. В якості основи виступає текст: «І коли ти будеш їсти й наситишся, і поблагословиш Господа, Бога твого, за добру землю, яку Він дав тобі» (Втор.8: 10).

Ті, хто стоять на стороні новозавітної традиції наполягають на тому, що коли ми просимо Господа про благословення страв, то виступаємо у ролі прохачів і постійних споживачів.

Натомість старозавітна єврейська традиція акцентує увагу на Сотворителю і на вдячності Йому.

Як правильно молитися, знаєте тільки ви. Це ваш особистий досвід Бога і стосунок з Ним.

Але загальна порада для всіх така

  • Дякуйте Богові за хліб перед трапезою.
  • Благословляйте тих, хто створив.
  • Не забувайте, встаючи з-за столу, сказати слова подяки і Богу і господиня.

Чудовий Псалом 106 Давидів нас навчає «Дякуйте Господу, добрий бо Він, бо навіки милість Його!»

Тоді дякуйте Богові не просто за їжу, дякуйте Йому також за одяг і житло, яким Він забезпечив. Дякуйте Йому за життя, за повітря, яким дихаєте, за здоров’я і силу.

Дякуйте Йому за кожний добрий і досконалий дар, подарований Ним. Дякуйте Йому також за необмежені можливості життя в Дусі, за життя в молитві.

 

Схожі статті

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.