Водохреща 19 січня 2023 року: навіщо пірнати в ополонку на свято Хрещення Господня та що не можна робити

А той третій празник – Свято Водохреща: як українці з давніх-давен відзначали велике свято Хрещення Господнього – звичаї та традиції, характерні нашому народу

Цикл традиційних різдвяно-новорічних свят завершує велике свято – Водохреще. Цей день віруючі люди відзначають дев’ятнадцятого січня. Саме в цей день Ісус Христос прийняв Таїнство. Відбулося це в річці під назвою Йордан.

Відомо та важливо, що воду в ополонці в цей день, свята Водохреще, прийнято вважати особливою та священною. За повір’ям, у цей день вода ладна очистити все: і душу, і тіло. Окрім цього, вода може вилікувати від будь-якої хвороби – фізичної чи душевної.

Як з’явилося свято?

Водохреща відзначали дуже-дуже давно. 19-го січня згадується, як тридцятирічний Ісус звернувся до Іоана Предтечі. Той мав хрестити Сина Божого в Йордані.

Іоан вважав, що це дуже велика честь для нього, проте Ісус відповів, що такою є Божа воля.

Після свого Хрещення Ісус Христос освятив воду річки Йордан.

Традиції на Водохреща

Найбільш відомою традицією в цей день, мабуть, є пірнання в ополонку. Та варто відзначити важливий момент: ставлення до пірнання в холодну річку дуже неоднозначне: багато фахівців називають це язичницькою традицією. Ба більше – про купання у крижаній воді не сказано нічого і в Біблії.

Пірнати чи не пірнати в ополонку?
Пірнати чи не пірнати в ополонку?

18 січня має бути суворий піст, а ввечері ж готуються пісні страви: точно має бути кутя та вареники з капустою. Також у сам день Водохрещі прийнято відвідувати богослужіння.

Чого не можна робити?

У день такого великого свята не можна сваритися, потрібно провести його без зла та сліз. Також забороняється прати, адже, за повір’ям, може зіпсуватися вода.

Не можна робити фізичного: прибирати, шити чи в’язати.

Схожі статті

В жодному разі не позичайте курячі яйця: що кажуть народні прикмети і що ще ніколи не можна позичати

Сьогодні ми розкриємо вам кілька народних прикмет, які на власному досвіді перевіряли наші предки. Як кухонні продукти та домашні речі не варто позичати іншим та чому?

Китайський Новий рік 2024: традиції та забобони, яких слід дотримуватися, щоб привернути у своє життя удачу

10 лютого Азія святкує Китайський Новий рік. Це особливий день у культурі та усіх можливих традиціях, вчених та навіть філософських течіях. І що цікаво, він переплітається навіть з нашими традиціями.

Коли будуть батьківські суботи у 2024 році: дати поминальних днів зсунулися, а традиції залишилися

Православним українцям розповіли, скільки батьківських субот очікується наступного 2024 року. На що варто звернути свою увагу, яких заборон дотримуватися та до яких обрядів долучитися?

Як пофарбувати яйця на Великдень: ТОП-3 оригінальних способи фарбування крашанок у святковий кошик

Одна із найкращих традицій Великодня — це фарбування яєць. Часто люди обирають найпростіший варіант оздоблення — наклеїти наліпку. Сьогодні ми поділимось цікавими та креативними способами прикрашання яєць.