11 січня 2021 – яке сьогодні свято, що можна та чого не можна робити в цей день

Цього дня православня християни вшановують пам'ять 14 тисяч немовлят Вифлеємських.

11 січня – одинадцятий день нового року за григоріанським календарем.

Окрім вшанування пам’яті 14 тисяч Віфлеємських немовлят, які невинно загинули за віру в Ісуса Христа, на цей день припадають іменини у власників імен Марко, Іван, Тадей, Георгій, Веніамін, Маркел, Лаврентій, Ганна, Єгор та Юрій.

Також 11 січня вважається найввічливішим днем у році, адже саме цього дня світова спільнота відзначає всесвітній день “Дякую”. На думку психологів, саме щирі слова подяки можуть зігріти теплом та подарувати позитивні емоції.

Міжнародний день Дякую
Міжнародний день Дякую

Зважаючи на події, що трапилися цього дня, наші пращури недарма вважають його страшним. Вони вірили, що саме у цей день можна на власні очі побачити нечисту силу.

Також люди вважали, що разом зі спаленими цього дня дровами у небуття підуть і всі прикрощі, лихі слова та образи.

У молоді було прийнято проводити вечір 11 січня на посиденьках або зборах. А от молодші відпочивали на печі разом зі старшими, які розповідали їм казки та загадували загадки.

Проте цього дня існували не лише традиції, а й заборони. Зокрема, цього дня не можна було думати про погане. Також не варто було, на думку пращурів, йти на ризики та дозволяти втягувати себе у сумнівні справи, а також конфлікти та суперечки.

Зимові свята
Зимові свята

Пращури цього дня традиційно спостерігали за природою та домашніми тваринами. Вони помітили, якщо коні цього дня спили стоячи, то варто було очікувати похолодання. А от якщо тварини лягали на землю. то чекали на потепління. Також вірною ознакою потепління був лапатий сніг, який падав 11 січня.

Крім цього, пращури вірили, що тепла погода цього дня віщує таку ж теплу і ранню весну. Якщо ж цього дня була заметіль, то це означало, що липень буде похмурим і дощовим.

Про наближення морозних днів свідчило мерехтіння зірок на небі. А от безхмарне небо, північний вітер та низькі хмари були вірною ознакою холодів, що наближаються.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.