Дата Пасхи 2021 в Україні: коли чекати на православне та католицьке свято і скільки буде вихідних днів

Готуємося до Великодня 2021 року разом з нами! Коли відбудеться православна та католицька Пасха?

Світле Христове Воскресіння – найсвітліше християнське свято. Це свято ще називають Пасхою Христовою, тобто Днем, в який здійснився перехід від смерті – до життя і від землі – до Неба.

Трохи історичної довідки

На третій день після Своїх страждань і смерті, Ісус Христос воскрес із мертвих. Він вийшов з гробу, не відваливши каменя, не порушивши синедріонового друку, і невидимий для варти. З цієї миті воїни, самі не знаючи того, охороняли порожню труну.

Пасхальна служба починається опівночі з суботи на неділю; вся вона – урочистий гімн Світлого Христового Воскресіння, примиренню Бога і людини, перемозі життя над смертю.

У цей день, як тільки скінчився суботній спокій, вельми рано, на світанку, Марія Магдалина, Марія Яковова, Іоанна, та інші жінки пішли до гробу Христа, щоб помазати тіло Його. Там вони побачили Ангела, який сидить на камені. Ангел, звертаючись до них, сказав:

“Не бійтеся, бо знаю, що ви шукаєте Ісуса розп’ятого. Його немає тут; Він воскрес, як сказав ще будучи з вами. Підійдіть, подивіться на місце, де лежав Господь. А потім підіть швидше і скажіть Його учням, що Він воскрес із мертвих”

У свято Пасхи починається розговіння після тривалого Великого посту, і головними атрибутами святкового столу є фарбовані яйця, паску і паска. Фарбоване яйце – символ миру, закривавлений Ісуса Христа і через це відроджується до нового життя. Паска – символ тіла Господнього, до якого повинні причащатися віруючі. До речі, вся ця пасхальна їжа освячується в церкві напередодні – в Страсну суботу.

Пасха 2021, дата

Свято Великодня щороку відбувається в різні числа місяця і час його святкування “переходить” по своїй даті, але завжди припадає на недільний день. Усі свята, пов’язані календарно з Великоднем – Вербна Неділя, Антипасха, Вознесіння і Трійця, теж змінюють свою дату і називаються перехідними або рухомими. У 2021 року Великдень припадає на 4 квітня в західному християнстві і на 2 травня – в східному.

Веселощі

Раніше після застілля молодь йшла під церкву і влаштовувала великодні забави – співала веснянки, влаштовувала ігри, водила хороводи і раділа святу і весни.

Але до сих пір вважається, що на Великдень всі обов’язково повинні веселитися. Адже хто в цей день буде сумувати, того чекає невдалий рік. Також на Великдень прийнято ходити в гості до сусідів, друзів і родичів, христосатися і обмінюватися великодніми стравами: пасками, яйцями, пирогами.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.