Свято 5 липня 2021 року: Улянин день – час підготовки до Івана Купала. Що необхідно зробити у цей день?

Наші пращури здавна починали готуватися до свята Івана Купала саме в Улянин день.

Місяць липень має одне з найбільш загадкових свят, яке корінням уходить в язичницьке минуле – Івана Купала. Мало хто зараз пам’ятає про те, що до нього наші ретельно готувалися вже 5 липня.

Улянин день

Насправді жінку, яку згадують у цей день звуть не Уляна. Маючи візантійське походження, святу батьки назвали Іуліанія. Українські ж православні довго звикали до незвичного звучання і, врешті-решт адаптували під наше рідне – Уляна.

Свята Іуліанія

Відомо про цих християн небагато. Лише те, що вони були знатного роду людьми, та постраждали від рук язичників, про що згадується в грецьких збірниках про древніх святих. Галактіона, чоловіка мучениці, вони втопили в морі, а Іуліанію і сина Сатурнина спалили на багатті.

Традиції та обряди 5 липня

Давні слов’яни вважали 5 липня – Днем закоханих. Вважається, що Уляна таки після смерті знайшла свого коханого.

У цей день ходять парами на поле та збирають купальницю – потім з цієї трави роблять банні віники. Збирали також і іншу зелень, аби прикрасити домівки.

Обов’язково у селах 5 липня починають чистити колодязі. Вода після цього вважається цілющою.

Є кілька прикмет у цей день:

  • На каменях видно волога – скоро піде дощ.
  • Увечері випала роса – на наступний день буде хороша погода.
  • Осадки 5 липня – до багатого врожаю зернових.

Молитва в Улянин день

Всім вірянам рекомендують у це свято молитися за здоров’я та щиро бажати його близьким. Ось ці рядки будуть цілющими:

Боже, Ти хотів, щоб Твій єдинородний Син терпів зневаги, страждання, які ми йому спричиняли, а Він показував силу і терплячість. Вислухай ласкаво наші прохання за ближніх, обтяжених недугами. І вчини, щоб ті, кого мучать болі, почувалися вибраними і по благословенними, і вірили, що Ти їх долучаєш до Ісуса Христа, Який терпів за спасіння світу.
Амінь

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.