Свято 7 липня 2021 року: відзначаємо літнє Різдво – що ставити на стіл та кому молитися у цей день

Мало хто знає, але влітку православна церква також святкує Різдво, щоправда, не Спасителя, а його Хрестителя.

В ніч з 6 на 7 липня у народі заведено святкувати Івана Купала – давнє дохристиянське свято. А за православним календарем, прийнято відзначати 7 липня Різдво Іоанна Хрестителя або Іоанна Передтечі.

7 липня – Різдво

Іоанн Хреститель – незвичайний святий. Він, як і Христос удостоївся дня пам’яті свого народження.

Своє ім’я Передтеча він отримав не просто так. Це слово означає: “Попередник”, тому  що його місія була в тому, щоб дізнатися Христа, Сина Божого, серед тисячі інших людей і сповістити світу про Його прихід, Його пришестя.

Традиції Різдва Іоанна Передтечі

Хоча день Іоанна Передтечі вважається Різдвом, особливих традицій це свято не знає. Куті готувати не потрібно, як і ставити 12 страв на стіл.

7 липня всім вірянам радять сходити до церкви та замовити молитву 40 уст за здоров’я. Можна у цей день також вітати знайомих Іванів.

Дома цього дня наводять традиційно лад. Виконувати важку фізичну працю та сваритися категорично заборонено.

Часто навіть не прибирають убранство хати після Івана Купала. Цікаво, що багато століть церква намагалася витіснити дохристиянське свято. Врешті-решт духовенство змирилося.

На Різдво Іоанна Передтечі можна також прочитати цю коротку молитву, аби отримати вірного заступника:

Святий Іване Хрестителю, прехвальний і вселенський апостоле, найкращий сину пустині і справжній друже Христа, моли Його, щоб були помилувані душі наші!

Нехай Господь вас благословить!

spot_img

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.