Свято 14 липня 2021: Літні Кузьминки. У цей день категорично заборонено починати нові справи – причина

14 липня - дуже важливе свято для всіх православних. На Літні Кузьминки існує безліч корисних прикмет.

Літні Кузьминки тісно пов’язані, як з церковним, так і з народним календарями. У цей день вшановується пам’ять мучеників братів Косми і Даміана Римських. У народі день назвали Літні Кузьминки.

Літні Кузьминки

На Кузьму й Дем’яна жати не рано

14 липня означало початок жнив та інших сільськогосподарських робіт. За повір’ям, у цей день не можна починати нових справ, якщо не завершено всіх попередніх.

Працювати, як не дивно дозволяється. Жінок раніше заохочували у цей день до прядіння. Також наші пращури на Літні Кузьминки зранку готували кашу, просили молитвою святих Кузьму і Дем’яна скуштувати обід. Потім запрошували сусідів та друзів на кашу. Частину припасали на бідних людей.

Також вірили у такі прикмети:

  • якщо почути спів солов’я – зима наступить тільки через 30 днів після свята Покрови, а весь цей час буде тепло
  • якщо зірки дуже яскраво мерехтять – буде сильна гроза
  • якщо на землі багато жовтого листя, то і зима буде дуже скоро.

Яку молитву читати Кузьмі та Дем’яну?

До заступників звертаються у будь-яких негараздах, а ще святі допомагають у навчанні і тим, у кого розум затьмарено. Молитися потрібно так:

Господи Вседержителю, Лікарю душ і тіл, ти смиряєш і возносиш, караєш і знову зцілюєш; слугу свого відвідай милістю твоєю. Простягни свою руку повну сили лікувати і зцілювати. Вилікуй ієрея Василія, підведи його з постелі хвороби, прожени духа недуги, відверни від нього усяку рану, біль, страждання, гарячку і лихоманку. Прогрішення і беззаконня його облегши, відпусти і прости зарати твого чоловіколюбства. Так Господи, пощади своє створіння, у Христі Ісусі ,з яким ти благословенний, з пресвятим і благим і животворним Духом нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Схожі статті