Свято 23 серпня 2021 року: що можна і не можна робити на День Лаврентія Римського та чиї іменини сьогодні

Сьогоднішнє свято маловідомо вірянам, але є дуже важливим. 23 серпня вшановуємо Лаврентія Римського.

Чи знали ви, що свято 23 серпня 2021 року тісно сплілося з народними традиціями? За церковним календарем сьогодні День Лаврентія Римського, а наші пращури традиційно відзначали День мельника.

Працівників водяного млина урочисто вшановували. Селяни несли великий сніп на млин. Перед помолом ставали у коло, читали молитву “Отче наш”. Потім старші чоловіки передавали колосся млинарям. Отримане борошно віддавали церкві, з нього робили хліб, щоб роздати нужденним.

Свято 23 серпня
Свято 23 серпня

Саме тому гарною традицію 23 серпня є благодійність. Ви можете принести до церкви хліб, свій одяг, який не шкода віддати або просто дати щедру милостиню. Працювати сьогодні також не заборонено, але по можливості дайте собі час для відпочинку, адже неділя — День Божий, день коли слід відвідувати храм.

З іменинами 23 серпня можна вітати Лаврентія, Романа, Афанасія та В’ячеслава.

Чого не можна робити на свято Лаврентія Римського?

Не рекомендується сьогодні ходити до лісу та ображати тварин. 23 серпня з ранку потрібно сховати подушку та не давати нікому, навіть близьким на ній спати.
Предки вірили, що на Лаврентія можна підчепити так мігрень на весь рік.

Крім цього, є одна прикмета, яку дуже боялися пращури. 23 серпня оглядали всі кутки та дивилися, чи нема десь павутиння. Вважалося, що на ньому осідає нечисть. Руками прибирати його було не можна. Брали предки бадилля з городу, забирали ним павутиння та разом потім спалювали у вогнищі. Кутки кропили святою водою.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.