Свято 30 серпня 2021 року: що можна і не можна на Вдовині помочи та кого вітати з іменинами у цей день

Сьогоднішній день не вважається великим церковним святом, проте є багато заборон, які неможна порушувати, щоб не розгнівити Бога.

Православна церква сьогодні вшановує пам’ять святого Мирона, але 30 серпня стало у церковному календарі днем милосердя та допомоги нужденним. Цікаво, що поміч на це свято потрібно дарувати не тільки тим, хто перебуває у матеріальній скруті, а людям, які втратили близьких.

Святий Мирон

Промовиста назва свята “Вдовині помочи” говорить сама за себе, кому слід сьогодні помагати у справах. Наші пращури 30 серпня організовували толоку та налагоджували господарство сім’ям, які лишилися годувальника.

Не ображали також і сиріт на День Мирона. Їм помагали борошном, хлібом, а також запрошували до спільної праці на полі. Вважалося, що сьогодні взагалі всі знайомі мають триматися купи.

Не можна було сьогодні викидати хліб, навіть якщо він вже був зачерствим. Можна було з нього приготувати квас, пустити сухарі до фаршу, або приготувати з них їжу свійським тваринам. Також цього дня слід завісити дзеркала у домі. Вважалося, що всю красу людина може лишити у задзеркаллі.

Вранці, перед виходом з дому, потрібно обов’язково кожному члену родини прочитати молитву до свого Янгола-охоронця.

Ангел Божий, Хранитель мій з народження і до самого відходу у вічне життя, молю Тебе, заступник, охорони мене від усякого зла. Позбав негативу з душі моєї. Направ мене, раба Божого (ім’я), на шлях виправлення так визволи мене від ворогів і недоброзичливців. Амінь

Жінкам також варто 30 серпня піти до храму. Якщо чоловік вже відійшов у небуття, то слід замовити молитву 40 уст за упокій, а при живому обранці потрібно поставити свічку з молитвою до ікони Богородиці.

Іменини 30 серпня – у Дмитра, Олексія, Аліпія, Мирона, Павла, Уляни, Іллі, Фірса та Філіпа.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.