Свято 6 вересня 2021 року: що можна і не можна на день Євтихія Тихого та кого вітати з Днем Ангела

Сьогодні церква згадує одного з учнів славетних апостолів Павла та Івана. Дізнайтеся все про традиції свята.

Євтихій має сьогодні день пам’яті. Святий був вірним учнем апостола Павла, а також Івана Богослова. Хоча чоловік і не входив в число 70 апостолів, згадки про нього говорять, як про людину, що мала великий вплив на розвиток та поширення християнського вчення.

Святий Євтихій

Коли Євтихій почув про Спасителя, він пішов навчатися до Івана Богослова, а згодом під своє крило його забрав сам апостол Павло. Разом віряни ходили містами та проповідували Слово Боже. Багато випробувань випало на долю святого. Його мучив голод, нападали хижаки – все витримав Євтихій та вознісся на небо.

Що можна і не можна 6 вересня?

Цього дня наші пращури вірили, що не варто ходити самим до лісу та збирати червоні квіти. Вважалося, що вони можуть принести додому пожежу. Взагалі сьогодні намагалися без зайвої потреби не виходити з хати. Зустріти День Євтіхія потрібно у домашній атмосфері, обов’язково спокійній, без скандалів та лихослів’я.

Можна сьогодні ходити до церкви, а ось від гулянок, особливо де є алкоголь – краще утриматися. Вважалося, що 6 вересня людині може стати зле від міцних напоїв, а ще предки вірили, що пиятика може у цей день лишитися власної душі. У зв’язку з цим читали заговір для того, щоб відвадити близьку людину від чарки:

Як Бог наш, Ісус Христос, не пив, хмелю не знав і без нього не страждав, як Діва Марія і угодники святі браги не відали, до неї не торкалися, не мучилися, так і тобі рабу Божому ( ім’я) від алкоголю відмовитися і ніколи до нього не повертатися. Амінь!

6 вересня іменини відзначають: Арсеній, Георгій, Євтихій, Мартирий, Петро, Серапіон, Сіра, Татіон.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.