Свято 9 вересня 2021 року: що можна і не можна робити на Пімена Великого – Преподобний бачить все

Сьогодні церква згадує незвичайного святого. Пімен Великий зробив неабиякий внесок у розвиток та становлення християнства.

Цей святий – один з канонічних довгожителів. Господь дарував йому 110 років, адже Пімен своєю мудрістю та красним словом славив Всевишнього. Саме йому належать перші християнські афоризми.

Пимен Великий

Сам чоловік походив з Єгипту. Жив там у 340 році. З молодих років відчував святий, що мирське життя йому противне. Він подався у монахи та одразу полюбився йому аскетичний стиль. Лише звільнившись від земних втіх йому відкрився дар мудрості. Не думки, а перлини приходили у голову ченцю. Ось, що писав християнський священнослужитель:

Вчити ближнього настільки ж противно покорі, як і викривати його.

Тобто не можна ставити себе вище інших. А ось ще одна мудрість:

Зло не знищує зла. Але якщо хтост робить тобі зло, тому ти роби добро, щоб доброю справою знищити злобу.

А ще святий вважав так:

Коли людина розглядає, засуджує і докоряє себе, тоді піднімається перед ним гідність брата його, коли ж людина визнала гідності в собі, тоді брат його представляється йому негідним.

Що можна і не можна на 9 вересня?

У цей день згадують мудру та шановану людину. Сьогодні бажано утриматися від застіль та гучних гулянь. Навіть вінчатися 9 вересня не рекомендують. Краще провести свято у родинному колі: зранку встати помолитися, а потім розділити обід з рідними.

Вітають не день Пімена пожертви в храм і бідним людям. Вважається, що розділивши з убогими сьогодні копійчину, ви отримаєте 100 назад, а поділивши між небораками хлібину – весь рік будете ситими.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.