Церковне свято 21 жовтня: що можна і не можна робити на Різдво Пресвятої Богородиці – традиції, прикмети

Найважливіше свято сьогодні відзначає наша церква. Шануємо та згадуємо маму Христа - Пречисту Діву Марію, яка теж явилася на землю, як звістка про силу Господню. Дізнайтеся, як правильно справити 21 жовтня, чи потрібно дотримуватися посту і йти до храму.

Свята Богородиця з давніх-давен була заступницею та помічницею всього українського народу. Молилися до неї наші славні козаки, просять про допомогу і нові захисники держави. Жінкам допомагає Пречиста знайти свою долю та народити діток.

Сама Діва Марія стала прикладом дива Божого, коли у бездітної немолодої пари з волі Господньої з’явилася дівчинка. Сьогодні, 21 жовтня, слід провести у чистих та світлих думках, аби небеса подарували вам надію і гарну долю.

Церковне свято 21 жовтня

Чи потрібно поститися на Різдво Пречистої Богородиці?

Сьогоднішнє свято вважається несуворим. Саме тому можна не дотримуватися посту. Проте, якщо ваша душа відчуває потяг до аскези, то можете спробувати нескладне меню: приберіть з раціону м’ясні продукти, солодші, а головне алкоголь.

Що не можна робити 21 жовтня?

Попри те, що можна сьогодні не дотримуватися посту, слід відмовитися від вечірок, весіль та важкої фізичної праці. Не варто також шити, в’язати, готувати. Особливо це стосується вагітних. У давнину вважалося, що ниточка зав’язана жінкою при надії у цей день, може зав’язати пуповину дитинці.

Як молитися та про що просити Пречисту?

Ще наші предки знали, що 21 жовтня традиційний день жіночих молитов. Незаміжнім сьогодні можна просити про шлюб, а всім матерям слід попросити здоров’я для дітей (вік не враховується). Можна прочитати такий текст для здоров’я та захисту чад:

Господи, Ісусе Христе, Сину Божий, благослови, освяти, збережи ж чадо моє (ім’я) силою Животворящого Хреста Твого. Милосердний Господи Ісусе Христе, Тобі вручаю чад наших, дарованих нам Тобою, виконай наші моління. Прошу Тебе, Господи, спаси їх шляхами, які Ти Сам знаєш. Збережи їх від пороків, зла і гордості, і нехай не торкнеться душі їх ніщо, противне Тобі. Але віру, любов і надію на порятунок даруй їм, і нехай вони стануть Тобі обраними судинами Духа Святого, і нехай буде святий і непорочний перед Богом життєвий їх шлях. Благослови їх, Господи, та прагнуть вони кожну хвилину свого життя виконати Твою Святу волю, щоб Ти, Господи, міг завжди бути з ними Духом Святим. Господи, навчи їх молитися Тобі, щоб молитва була їм опорою, відрадою в скорботи і розрадою в житті їх, і так молитвою їх рятувалися і ми, їхні батьки. Ангели Твої хай зберігають їх завжди. Щоб були діти наші чуйні до горя ближніх своїх, і нехай виконають вони заповідь Твою любов. І якщо согрішать вони, то сподоби їх, Господи, принести покаяння Тобі, і по Своїй невимовній милості прости їм. Коли ж закінчиться життя їх земна, то візьми їх в Небесні Оселі Свої, куди нехай ведуть вони з собою і інших рабів Твоїх обраних. Молитвами Пречистої Твоєї Матері Богородиці і Приснодіви Марії, святих (перераховуються всі святі покровителі сім’ї) і всіх святих, Господи, помилуй нас, яко препрославлений єси з безначальним твоїм Отцем і Пресвятим і Благим і животворящим твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Які ще найпопулярніші молитви є до свята Богородиці – читайте у статті.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.