29 жовтня: яке сьогодні свято, що можна і не можна робити, традиції, прикмети та іменинники

День мученика Лонгіна сотника сьогодні відзначає православна церква. Свято несе у собі велику цінність, адже нагадує всім, що Господь наш Спаситель - милосердний до кожного. Дізнайтеся, як було врятовано душу римського вояки і чому варто молитися цього дня кожному.

Лонгін був звичайним римським сотником. Він походив з Каппадокії та змалечку знав, що буде воїном. Так склалося, що був чоловік під владою Пілата. Того самого правителя, при якому віддали наказ про розп’яття Христа. Та, як побачив Лонгін чудеса Божі, як дізнався про зцілення і воскресіння, то одразу увірував у Сина Господнього. Та правитель знав, що його воїн може відректися від нього, тому послав на найтяжчу роботу: стерегти Ісуса після розп’яття на хресті.

29 жовтня: яке сьогодні свято

Коли Ангел зійшов до печери, де лежав у гробі наш Спаситель, коли сталося диво і Христос повернувся до життя – тоді сила віри Лонгіна стала ще сильнішою, а для себе чоловік вирішив почати проповідувати про дива Божі.

Традиції 29 жовтня

У цей день слід пам’ятати про милосердність, адже навіть стражу розп’ятого було даровано силу вірувати. Тому однією з традицій цього дня можна вважати благочинність. Подаруйте свій одяг нужденним або приготуйте обід їм.

Пращури вірили, що 29 жовтня цілющої сили набуває вода. Вранці обов’язково вели дітей до криниць та вмивали їх, аби зір гарний подарувати. А ось літні люди намагалися вийти погрітися на сонце. Вважалося, що проміння подарує тепло на всю зиму.

Аби Бог здоров’ям не образив, прочитайте таку молитву:

О, великий угоднику Христовий, страстотерпче і лікаре многомилостивий Пантелеймоне! Змилосердися наді  мною, грішним рабом Божим (ім’я), вислухай благання і благання моє, змилостив Небесного, верховного Лікаря душ і тілес наших, Христа Бога нашого, нехай дарує нам зцілення від жорсткого гнітучого мене недугу. Прийми недостойне моління грішнійшого від усіх людей.

Відвідай мене благодатним відвідуванням твоїм. Не возгнушайся гріховних виразок моїх, помажеш їх єлеєм милості твоєї і зціли мене; та здоровий сущи душею і тілом, залишок днів моїх, за допомогою благодаті Божої, зміг провести в покаянні і догоджанні Богу, і сподоблюся восприяти благий кінець живота мого. Гей, угоднику Божий! Умоли Христа Бога, щоб дарував мені заступництвом твоїм здоров’я тіла і спасіння душі моєї. Амінь.

Заборонено сьогодні сваритися, прясти й ображати дрібних тварин.

Прикмети та іменинники 29 жовтня

Спостерігайте на свято Лонгіна за небесними світилами:

  • Сонце у димці – до нещасть
  • Ясні зорі віщують гарну погоду
  • Сонце зникло після обіду – на Новий рік чекайте морозів
  • Дощ на Лонгіна віщує швидкий прихід зими.

А іменини сьогодні відзначають: Дементій, Єгор, Іван, Олексій, Георгій, Євгеній.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.