Церковне свято 13 листопада: що можна і не можна робити день святих Спиридона і Никодима – традиції, прикмети

13 листопада - день, коли осінь повністю повертається на зиму. Наші предки уважно спостерігали за природою, намагалися підгодувати тварин та зверталися до Господа, просили про здоров'я, адже знали, що слова, сказані на Спиридона і Никодима, мають особливу силу і енергетику.

Святі Спиридон і Никодим жили у Київських печерах. Послух у них був нетиповий. Вони пекли просфори. 30 вірою правдою служили вони Господу. При цьому, прийшли до монастиря чоловіки вже достатньо немолодими людьми. Є записи у ченців про те, що одного разу загорілася піч, біля якої працювати Спиридон і Никодим. Вогонь не ушкодив їх, адже сила молитви захистила від напасті.

Церковне свято 13 листопада

Вважається, що 13 листопада всі сказані слова мають неймовірну силу та здатність збуватися. Саме тому наші предки намагалися провести цей день у думках та розмовах про Бога. Просили у нього здоров’я, наснаги. Аби і вас Господь нагородив богатирськими силами, прочитайте таку нескладну молитву до Пантелеймона, з якою зверталися до Преподобного служителі Лаври:

О, великий угоднику Христовий, страстотерпче і лікаре многомилостивий Пантелеймоне! Змилосердися наді  мною, грішним рабом Божим (ім’я), вислухай благання і благання моє, змилостив Небесного, верховного Лікаря душ і тілес наших, Христа Бога нашого, нехай дарує нам зцілення від жорсткого гнітучого мене недугу. Прийми недостойне моління грішнійшого від усіх людей.

Відвідай мене благодатним відвідуванням твоїм. Не возгнушайся гріховних виразок моїх, помажеш їх єлеєм милості твоєї і зціли мене; та здоровий сущи душею і тілом, залишок днів моїх, за допомогою благодаті Божої. Амінь.

Прикмети 13 листопада

Щодо прикмет, то бажано у цей день спостерігати за природою. Перший сніг сулить морозну та затяжну зиму. Якщо побачите 13 листопада зайця – рік буде ситим. А ось поява горобців під вікнами означає, що озимі пропадуть.

Сонячний тихий день віщує теплий січень, а якщо піде дощ – мокрим буде весь лютий.

Схожі статті