Церковне свято 3 січня: що можна і не можна робити у день святого Прокопія Вятського – традиції та прикмети

Сьогоднішній день віщі сни та сильні молитви. Не прогавте можливість попросити у Всевишнього за себе та рідних, аби весь рік був щасливим для вас.

Прокопій Вятський – визначна постать для всіх, хто вірує у Христа. Чоловік правдою служив Господу та всім серцем бажав, аби вчення Спасителя пізнали його близькі. Сьогодні, 3 січня, ми вшановуємо його пам’ять. Та у народному календарі цей день закріпився далеко не за Прокопієм. “Напівкорм”, “Петро”, “Петро-напівкорм” і навіть “Уляна” – так називали пращури це свято.

Церковне свято 3 січня

Вважалося, що всі сни, які ви побачите у ніч з 2-го на 3-те – віщі. Поганою прикметою було угледіти каламутну воду, розірваний одяг. Вважалося, так Господь попереджає про проблеми. А ось злива або побачений уві сні сніг – до добра. Це очищується душа.

Побачене вночі потрібно зранку записати та спалити над церковною свічкою. Обов’язково, як прокинетеся, попросіть Ангела-охоронця сьогодні побути з вами, а ще прочитайте таку молитву до наснаги:

Боже, стаю на ноги і дякую Тобі за це, бо тисячі людей не мають такої розкоші – прокинувшись, встати на свої ноги. То ж якщо Ти так мене обдарував, значить, маєш на мене плани. Допоможи мені бути готовим до них!

Якщо сьогодні мої ноги захочуть віднести мене від Твоїх шляхів – зроби моє серце чулим до Твоєї Любові і утихомир мої пристрасті.

Ісусе, ти сходив багато доріг на землі, щоб виконати волю Свого Батька. Допоможи мені не забувати, що кожен мій крок має бути подібним до Твого.

Боже, не забудь про тих, хто колись вчив мене ходити і стежив за кожним моїм кроком. І дозволь, щоб зі мною були найдорожчі, коли робитиму свої останні кроки.

Кожної миті, Господи, нагадуй мені, що кроків по цій землі в кожного з нас обмежена кількість. І за невеликий час ми маємо встигнути так багато.

І прошу Тебе, Боже, коли будеш бачити, що моїм ногам не під силу пройти якусь дорогу, то візьми мене на руки, бо вся моя сила – у Тобі.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.