Церковне свято 6 січня: що можна і не можна робити у Святий вечір Різдва Христового – традиції, прикмети

Нарешті ми дочекалися найвеличнішого свята та сміливо можемо завершувати піст. Святий вечір на порозі, а це значить, що благодать Божа дуже скоро зійде до нас.

Святий вечір або Багата кутя – час коли весь православний світ, затамувавши подих, чекає на звістку про народження Христа. Якщо ви тримаєте піст, то з самого ранку не можна нічого їсти. Можна пити лише воду. Якщо ж пропустили час аскези, можете після пробудження прочитати молитву та спробувати тимчасово обмежити себе від ласощів, смаженини, м’яса та молока. Але лише до вечора.

Церковне свято 6 січня

6 січня потрібно провести вдома з рідними. Господині з самого рання починають підготовку до свята, готуючи 12 страв. Серед них обов’язково: кутя, узвар, вареники, борщ, пампушки, капуста, гриби, горох, риба. Помилково сучасні віряни завершують піст розпиттям хмільних напоїв, але це суворо заборонено. Якщо ж і хочеться вам випити чогось пікантного, краще зробіть узвар з копчених яблук або домашній квас.

Аби в родині був добробут – обов’язково потрібно поставити під іконами Дідуха. Це сніп з жита чи пшениці, який прикрашали до Різдва. Біля нього можна колядувати, а наступного дня потрібно спалити.

Церковне свято 6 січня

Читати можна 6 січня таку красиву молитву на добробут, здоров’я та спасіння:

Господи Ісусе Христе, Боже наш, зволив спасіння нашого заради на землі у плоті явитися і від Безневестної і Пречистої Діви Марії незречено родитися! Дякуємо Тобі, бо Ти сподобив нас, подвигом посту предочистившихся, досягнутих великого свята Твого Різдва і в радості духовній зі ангелами співати Тебе, з пастирями славословити, з волхвами поклонятися. Дякуємо Тобі, яко через велике Своє милосердя і безмірну милість до недугів наших, втішуєш нас нині не точію поживою духовною, а й трапезою святковою.

Тому молимо Тебе, простягуючого щедру руку Твою, покриваючого все живе благом Твоїм, даючого всім їжу, відповідну часу і правилам церковним, благослови святковіє харчі, вірним людям Твоїм уготовання, від них же виконуюче Статуту Церкви Твоєї, в мимошедші дні посту утримувалися раби твої, нехай будуть вони куштувати їх зі подякою за здоров’я, в підкріплення сил тілесних, в радість. Щоб усі ми, всілякий достаток маючи, буяти будемо і в справи благіє, і від повноти вдячного серця славити Тебе, хто годує та втішає нас, разом із Безначальним Твоїм Отцем і Пресвятим Духом на віки віків. Амінь

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.