Церковне свято 23 січня: що можна і не можна робити на день пам’яті святого Григорія – традиції та прикмети

Постать святого, пам'ять якого вшановується 23 січня, тривалий час вважалася спірною. Втім, церковники впевнено відносили Григорія до святих.

Святий Григорій. За життя християни вважали цього чоловіка дуже неоднозначним та приписували йому геть неканонічно безгрішну репутацію. Він виріс в общині язичників. Навіть освіту отримав у школі, де його вчили поклонятися ідолам. Перейшовши у християнство, чоловік зазнав кпин з боку вірян, а одного разу його взагалі звинуватили у розкраданні церковного майна.

Церковне свято 23 січня

Втім, всі випробування стерпів святий і багато часу присвятив написанню філософських праць. Його нині вважають однією з видних постатей цього напряму.

У народній традиції 23 січня вважалося все одно днем праці. Та все одно існували заборони: не лишайте сьогодні крихти на столі, не сваріться, не передавайте свій одяг чужим людям.

Вранці молитву можна не читати, а ось ввечері перед сном вона просто необхідна. Просіть обов’язково здоров’я та захисту на весь тиждень:

Про Пречиста Богомати Всецарице. Почуй багатостраждальне зітхання наше перед чудотворною іконою твоєю, що з Афона до нас принесена, поглянь на дітей твоїх, важкими хворобами обтяжених, які з вірою до святого Твого зображення припадають. Як птах покриває крилами пташенят своїх, так і ти нині, Вседиво, покрий нас покровом крил твоїх, захисти чесним твоїм омофором. Там, де немає надії, безсумнівною надією будь. Там, де люті скорботи панують, терпінням і полегшенням явися. Там, де морок відчаю в душу вселився, нехай засяє світло Божества. Малодушних розрадь, немічних зміцни, для зачерствілих серцем пом’якшення і Просвітництва даруй. Зціли хворих людей Твоїх, про Всецарице Милостива! Розум і руки зцілюють нас благослови, щоб послужили вони знаряддям Всемогутнього Христа, Спаса нашого. Як живей, сущої з нами, молимося перед іконою твоєю, Владичиці. Простри руки Твої, повні зцілень, радощі скорботних, у печалях розраду, щоб, чудотворну допомогу скоро отримавши, прославляли животворящу і нероздільну Трійцю-Отця, Сина і Святого Духа на віки віків. Амінь.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.