Яке сьогодні свято – 15 лютого: що можна і не можна робити на Стрітення Господнє, традиції, прикмети

Церковне свято 15 лютого носить назву Стрітення Господнього. У цей день зима повертається на весну, а та вже не дає шансів холодам повернутися.

Церковне свято 15 лютого особливо шанувалося нашими пращурами. Вважалося, що сьогодні зима починає відступати, а весна набирати обертів. Тепла ми вже зачекалися, тому Стрітення Господнє дуже доречно та органічно вплітається у наш побут.

Великдень-2021
Церковне свято 15 лютого 

Церковне свято 15 лютого: традиції, прикмети та молитви

Весна на порозі, а це означає, що пара вже до неї ретельно готуватися. Стрітення відноситься до несуворих свят, саме тому можна поратися господарством, готувати оселю до теплого періоду.

Наші предки, якщо погода звісно дозволяла, прибирали навіть дах, а особливу увагу надавали подвір’ю. Вважалося, що добробут прийде до тих, у кого лад на дворі.

Зверніть увагу: якщо сьогодні сонце – весна прийде швидко, а тому генеральне прибирання зробити просто необхідно. Якщо ж сніг пішов зранку або ллє дощ – не поспішайте ховати шубу.

В обід же необхідно зібратися всією родиною. Господині подають сьогодні на стіл млинці, пшеничну кашу, томатний сік та запечене м’ясо зі свіжою хлібиною.

Перед трапезою слід взятися за руки та прочитати таку молитву:

Предобрий Ісусе, що всіх караєш, але не нищиш, зміцнюєш підупалих і підносиш повалених, печалі життя людського розвіюєш. Молимося до Тебе, Боже наш, слугу Твого хворого (ім’я) відвідай Милістю Твоєю, прости йому всякий гріх вільний чи невільний. Так, Господи, Твою Цілющу Силу з Неба зішли, доторкнися до його тіла, погаси його гарячку, вгамуй його пристрасть і всяку таємну неміч. Будь лікарем слузі Твоєму, підійми його з постелі недуги і від ложа болю – цілим і здоровим, зроби його Твоїй Церкві послушником і Твоєї Волі виконавцем. Бо Тобі належить милувати і спасати нас, Боже наш, і ми Тобі славу возсилаємо, Отцю і Сину, і Святому Духові нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь. 

Церковне свято 15 лютого – важлива віха для нас. Ми вступаємо у новий період. Нехай для вас він буде легким!

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.