Яке сьогодні свято – 16 лютого: що можна і не можна робити на день Симеона і Анни-пророчиці

Церковне свято 16 лютого присвячено святим Симеону та Анні. У цей день заведено молитися та спостерігати за прикметами. Не прогавте можливість відкрити серце Господу.

Наші пращури дуже шанували церковне свято 16 лютого. І не тому, що Симеон та Анна-пророчиця були особливими покровителями. Народ чекав цей день, адже він наближував до весни і дарував особливу атмосферу.

Люди вірили, що коли у печі погана тяга у цей день – слід чекати тепла, а якщо хороша – холодів. Спостерігали за лісом. Якщо він шумів – то весна приходила швидко, і на останньому тижні лютого вже було тепло.

Церковне свято 16 лютого 

Існувало також повір’я, що 16 лютого прокидається домовик та починає хазяйнувати у хаті. Аби він не наробив шкоди, його підкормлювали. Робилося це так: на ніч ставили тарілочку, де вимочували хліб у молоці. А ще примовляли:

“Дідусичок-сусідочок, прийми вечерю та лягай спати в теплі”

Також молилися вранці за діток. Вважалося, що Господь подарує багато їм здоров’я, якщо попросити про це до світанку саме на свято Симеона і Ганни. Можете прочитати такі рядки:

Господи Ісусе Христе, Сину Божий, молитвами Пречистої Твоєї Матері вислухай мене, смиренну дочка Твою (ім’я). Господи, в ласці Своїй владі чадо моє (ім’я), помилуй і спаси його імені Твого ради.

Господи, прости йому всі провини, вільні і невільні, скоєні ним перед Тобою. Господи, навчи його на істинний шлях заповідей Твоїх і подай його і просвіти світлом Твоїм Христовим, на спасіння душі та зцілення тіла.

Господи, благослови його в будинку, біля будинку, в поле, роботі і в дорозі і на кожному місці Твого владенія.Господі, збережи його під покровом Твоїм Святим від кулі, що летить, ножа, отрути, вогню, потопу, від смертоносної виразки і від марною смерті.

Господи, захисти його від видимих ​​і невидимих ​​ворогів, від усяких бід, зол і нещасть. Господи, зціли його від будь-яких хвороб, очисти від усякої скверни (вина, тютюну, наркотиків) і полегшу його душевні страждання і скорботи.

Господи, даруй йому благодать Святого Духа на многії літа життя, здоров’я і здорового розуму. Амінь.

Бажаємо, щоб всі молитви ваші на церковне свято 16 лютого справдилися!

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.