Церковне свято 25 квітня: що можна і не можна робити у Поливаний понеділок – традиції, прикмети

Сьогодні продовжуються великодні гуляння - на дворі Поливаний понеділок. Що можна та не можна робити у цей день - дізнайтеся у нашому матеріалі.

Цьогоріч свято Поливаного понеділка припадає на 25 квітня. Вода набуває цілющих сил, а кожне слово, сказане сьогодні має потужну енергетику.

Цікаво, що саме сьогодні сплітаються язичницькі та християнські традиції. Втім, це не означає, що свято – суто народне. Велике значення у нього вкладають церковники. Увага концентрується на молоді, яка може на свято Світлого понеділка дізнатися про обряди сватання, одруження та православних правил гідного шлюбу.

Поливаний понеділок 2022

Головним символом є вода, якою хлопці обливають дівчат, які давно подобалися. Ті на знак уваги мають подарувати крашанку. Також перший день після Великодня слід проводити з родичами. Неодмінно потрібно навідати хрещених та пригостити їх пасками.

Ще можна всім разом з близькими закликати весну. Водять хороводи, співають зазвичай гаївки. Слід у цей день багато обійматися, радувати один одного скромними символічними подарунками і обмінюватися крашанками.

Аби у родині був лад, а лиха година обходила стороною – зверніться до Миколи Чудотворця такою молитвою:

Святий Миколаю, угодник Господній, швидкий заступник і в будь-якій біді помічник! Зглянься на мене, грішного і негідного, попроси Господа про прощення гріхів моїх і дарування сил, мужності і віри на життєвому шляху. Благаю тебе, великий і славний Микола, не обділи безмежною милістю своєю і хай засяє над мій шлях. Волі Божої скоряюся. Амінь

Схожі статті