Церковне свято 26 квітня: що можна і не можна робити на день пам’яті святого Артемона – традиції, прикмети

Сьогоднішнє свято дуже шанується церковниками православного обряду, втім не всі прості віряни його пам'ятають. Дізнайтеся все про другий день після Великодня.

26 квітня вважається днем вшанування святого мученика Артемона. Вірянин, який вболівав всім серцем за Христа, народився у місті Лаодикія Сирійська. Ріс у благочестивій родині, яка змалечку привчала до Вчення Господнього. Так і проклав собі стежку юнак: спершу служив при церкві, а досягши зрілого віку, став священнослужителем.

Церковне свято 27 грудня
Церковне свято 26 квітня

Вже бувши старцем, попав чоловік у немилість до правителя, який був язичницької віри. У казан зі смолою наказали кинути Артемона, але з небес спустилися янголи та захистили священника. Все ж мученицька смерть наздогнала його, і у 303 році нашої ери він відправився до неба.

Сьогодні ж слід справно молитися та просити здоров’я, сил. Вважається, що звернувшись до Господа саме 26 квітня, можна врятувати навіть безнадійних. Звертатися слід такими рядками тричі:

Владико Вседержителю i Святий Царю, що всіх караєш, але не жебраків, зміцнюєш падаючих i піднімаєш повалених, печалі життя людського розвіюєш. Молимося Тобі, Боже наш, раба Твого хворого (ім’я) відвідай милістю твоєю, прости йому всякий гріх вільний або невільний. Так, Господи, твою цілющу силу з неба зійшли, торкнися тіла, погаси гарячку, Утамуй страждання і всяку таємну неміч. Будь лікарем рабу твоєму, підніми його з ліжка недуги і від ложа болю цілим і здоровим, дай йому бути Церкви твоєї слухняним і волі Твоєї виконавцем. Бо Тобі належить милувати і рятувати нас, Боже наш, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Також не забувайте, що сьогодні слід утриматися від укладання договорів і вирішення ділових справ. Вдома, аби не накликати на себе лихо, не розливайте воду та не лишайте сміття ввечері.

Схожі статті