5 травня 2022: яке сьогодні свято, що можна і не можна робити у день святого Луки, традиції, заборони та молитва

5 травня православні миряни відзначають пам'ять святого Луки, цей день у народі також прозваний Лукін. Що можна та не можна робити у цю дату - читайте далі.

Хто такий святий Лука

Святий Лука народився у Сирії, в місті Антіохії. За переказами, спочатку він був лікарем, а потім став учнем апостола Павла – з ним він навчався Святого Письма. Окрім того, Лука описував життя інших апостолів у книзі Діянь святих. Також його називають атором третього Євангеліє.

День 5 травня має ще одну назву – Відьмині хороводи. Вважалося, що в цей день відьми водили хороводи на галявині, розстилаючи на ній біле простирадло. Жінка, яка мріяла завагітніти, повинна була непомітно долучитися до танцю відьом, але так, щоб вони не помітили чужачку.

Що можна та не можна робити 5 травня

Свято 5 травня
Свято 5 травня

У день святого Луки наші пращури саджали цибулю, аби вона вродила велика та смачна. Окрім того, люди дослухалися до зозулі – саме в цей день її можна було почути вперше за рік. Тоді потрібно потрясти гаманцем, аби у ньому водилися гроші.

Воднчас заборонялося ходити цього дня до лісу. Це пов’язано саме з тим, що там танцювали відьми та водилися різна нечиста сила, яка могла викрасти чужинця, який заблукав. Не можна 5 травня лихословити та бажати комусь щось погане, щоб не накликати на себе.

Молитва 5 травня

Молитва 5 травня
Молитва 5 травня

О всеблаженний святителю отче наш Луко, великий угоднику Христовий. Прикладаючи руки до чесних мощів твоїх, якоже чада батька молимо тебе ревно: почуй нас гpiшних і принеси молитву нашу до Милостивого і людинолюбного Бога.

Настави нас на шлях, що веде до діл праведних, і моли про нас всесильнаго Бога, та в вічне життя сподобилися c тобою безперестанно славити Єдиносущну і Нероздільну Трійцю, Отця і Сина і Святого Духа.

Амінь.

spot_img

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.