17 травня 2022: яке сьогодні свято, що можна і не можна робити на день Святої Пелагії Тарсійської, традиції

На свято 17 травня церква вшановує пам'ять Пелагеї. Це унікальний день, коли дозволено відпочити від роботи. Втім, сьогодні й немало заборон.

17 травня по праву належить святій Пелагеї. Жінка була справжньою вірянкою, а ще мала дуже добре серце. Вона опікувалася птахами, допомагала нужденним. Для багатьох її близьких, її поява у домі була справжнім святом.

Ікона Преподобна Пелагея Антіохійська
17 травня 2022: яке сьогодні свято

Церковники, зважаючи на долю дівчини та енергетику її персони, не забороняють сьогодні відпочивати від роботи. Більше того, у народі жартівливо називали 17 травня “День байдиків”.

Проте, на Пелагеї свято краще утримуватися від вживання м’ясних страв, особливо птахів, не потрібно планувати далекі поїздки, а ще займатися чищенням колодязів. Свій ранок краще за все почати з такої молитви:

Господи, Спасителю мій, який перетерпів великі спокуси в пустелі від диявола, не дай мені стати його покірним рабом. Вияви Благодать Свою у дотриманні даного мною слова, позбутися поганих звичок. Допоможи мені, дай мені розум у тверезості перебувати впродовж усіх днів життя мого земного, спрямуй мої кроки так, щоб без блукань я пройшов життєвий шлях, Тобою, Всеблагий, заповіданий. Господи, Боже мій, щедрий і премилостивий, Ти не бажаєш смерті грішника, але, щоб покаявся і жив вічно! Зглянься Милостивим Твоїм Оком на слугу Твого, одержимого недугою пияцтва. Ти знаєш про мою скорботу від цієї недуги, знаєш про немічність моєї природи, знаєш про силу великого й лукавого спокусника. Врозуми затьмареного розумом, вилікуй залежного від алкоголю, утверди мене у поміркованості, скріпи у стриманості, щоб не охопила мене безнадія. Нехай відродиться в мене турбота про спасіння душі своєї, про здоров’я тіла свого, і на життя у чеснотах, для користі власної та на благо ближніх. Нехай у тверезості проживу в життя своє і прославлю ім’я Твоє. Амінь.

Нагадаємо, що 17 травня іменини відзначають: Алвіан, Антоній, Панас, Афродисій, Валеріан, Ісаакій (Ісакій, Ісак, Ісаак), Кирило, Климент (Климентій, Клемент), Лазар, Леонтій, Макровій, Мелд, Марія, Микита, Никифор, Пелагея (Пелагія), Сильван (Силуан, Силуян), Еразм, Мирослава, Славомир.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.