27 жовтня: яке свято, у кого іменини? Прикмети та що не можна робити у цей день?

Релігійний Літургійний календар візантійського обряду молитовно згадує святого Назарія, його учня Келсія, святих мучеників братів-близнюків Гервасія та Протасія, Святу Параскевію Терновську. В Україні відзначають День автомобіліста.

Святий Назарій, його учень Келсія, святі мученики брати-близнюки Гервасій та Протасій були обезголовлені за проповідування Святої Євангелії та навернення поган у християнську віру у час правління римського імператора Нерона, коли було перше найбільше і найжорстокіше переслідування християн в 50-х роках н.е.

Народилася свята Параскевія Терновська в міста Єпиват, що на узбережжі моря, між Силістрією та Царгородом. Служила монахинею в Царгороді, в церкві Покрова Пречистої Богородиці.

За прикладом Ісуса Христа 40 днів постилася й молилася у Йорданській пустелі. Померла у своєму рідному містечку як звичайна жінка. Тільки по смерті після видінь багатьом була визнана святою, зціливши розслаблену.

Церква св.Параскеви у Польщі, Перемисько-Варшавська архієпархія, УГКЦ
Церква св.Параскеви у Польщі, Перемисько-Варшавська архієпархія, УГКЦ

Називається Терновською, бо у час, коли Єпиват на коротний час опинився у руках хрестоносців, то цар Болгарії Йоан Асан постарався про те, щоб мощі преподобної Параскеви було перенесено з Єпивату до престольного міста Болгарії Тернов. Жила свята у ХІст. Нині мощі святої Параскевії знаходяться у Ясах (тепер Румунія).

Іменини у цей день святкують Назарій, Сергій, Гнат,  Микита, Микола, Параскевія.

Народні прикмети на 27 жовтня

  • Сильний дощ на Параску – незабаром випаде сильний сніг.
  • Голосно кричать ворони – буде відлига.
  • Сніг лежить на Параску – в травні буде сильна негода.

Цього дня не можна починати ніяких важливих справ. Свята Параскевія вважається покровителькою жінок, тому добре молитися до святої за вдалий шлюб і щасливу жіночу долю.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.