18 червня 2022: яке сьогодні свято, що можна і не можна робити на день пам’яті святого Доротея, традиції

18-те червня прийнято вважати днем священномученика Доротея. Дізнайтеся, чому йому відводять особливе місце у церковному календарі та як відзначити свято.

Сьогодні 18 червня весь церковний світ згадує мученика Доротея або, як ще його називають, Дорофея. Тирський єпископ все своє життя присвятив службі в ім’я Сина Божого та не знав, як жорстоко його покарають язичники.

18 червня 2022: яке сьогодні свято

З постаттю Доротея пов’язана не лише церковна традиція. У народі 18 червня ще називали “День Волхва-Дорофея”, “День сон-трави”, “Ніч сон-трави”, “Горобині ночі”. Вірили, що з цього часу і аж до 22 червня ночі стають коротшими. Також у давнину ходили у цей день до лісу, адже розпускалося багато цілющого зілля.

Спостерігали багато за природою:

  • Рясна роса – багатий урожай;
  • Туман – врожай грибів буде пишним;
  • А ось дятлів намагалися проганяти з двору, бо вірили, що ці пташки сильні дощі можуть накликати.

З ранку традиційно молилися за гарне самопочуття та добробут близьких. Читали перед святими образами такі рядки:

О, Микола Всесвятий, угодник Господній вічний заступник наш, і всюди у всіх бідах наш помічник. Допоможи мені, рабові Божому (ім’я), смутному і грішному, в справжньому житті, попроси Господа дарувати мені відпущення гріхів моїх, бо я згрішив справою, словом, у помислах і всіма своїми почуттями. Допоможи мені окаянному, Святий Чудотворець, попроси Господа нашого про міцне здоров’я, визволи мене від мук і поневірянь. Амінь.

Нагадаємо, що 18 червня іменини відзначають: Анастасія, Аполлон, Арій, Василина, Віктор, Галина, Дорофій, Ігор, Іона, Кіндратій, Костянтин, Леонід, Маркіян, Ніка, Никандр, Павло, Федір.

 

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.