Церковне свято 11 липня: що можна і не можна робити на день пам’яті Федосії Колосяниці — традиції, прикмети

Церковне свято 11 липня у народі називається "Кропивне заговення". Дізнайтеся, що заведено у цей день та як правильно просити допомоги у Всевишнього.

Свято 11 липня вважається церковно-народним. Сьогодні вшановують преподобну священномученицю Феодосію. Вона поклала життя за віру Христову у часи раннього становлення релігії.

В Україні ж цей день заведено хвацько працювати. До цієї дати вже у певних регіонах дозріває жито. На селі робота супроводжувалася пишними гуляннями та добрим застіллям. Так, як ще триває Петрів піст, то слід утримуватися від міцних напоїв і жирного смаженого м’яса. Дозволяється музика, розваги.

Церковне свято 11 липня: що можна і не можна робити

Також на свято 11 липня дозрівають гриби у лісі, проте у нинішніх умовах слід утримуватися від спонтанних походів до такої місцевості, адже це може бути небезпечно через бойові дії. На Феодосію можна сіяти бобові культури, гречку. Гріхом у цей день було викидати хліб, навіть якщо він був черствим.

Як правильно молитися на церковне свято 11 липня?

Могутня молитва покаяння
Церковне свято 11 липня: що можна і не можна робити

Сьогодні слід просити Всевишнього про здоров’я і гарне самопочуття. Це дуже символічно, адже 11 липня жито досягає піку своєї користі і стає вкрай поживним для людини, а людина від світлих помислів стане дужчою. Молитися потрібно такими рядками:

Владико, Вседержителю, святий Царю, наказуяй і не умерщвляяй, утверждаяй нізпадающія і зводив би зігнутих Він випростовує, тілесні чоловіків скорботи ісправляяй, молимося Тобі, Боже наш, раба Твого (ім’я річок) немоществующа відвідай милістю Твоєю, прости йому всякий гріх вільне й мимовільне. Їй, Господи, лікарську Твою силу з неба пошли, доторкніться телеси, згас огневица, приборкай пристрасть і всяку хворобу таящуюся, буди лікар раба Твого (ім’я річок), збудуй його від одра болезненнаго і від ложа озлоблення ціла і всесовершенного, даруй його Церкви Твоєї благоугождающа і творяща волю Твою. Твоє бо є, еже милувати і спасати нас, Боже наш, і Тобі славу возсилаємо, Отцю і Сину і Святому Духу, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Нагадаємо, що для багатьох ваших знайомих церковне свято 11 липня може бути Днем Ангела. Іменини сьогодні відзначають: Герман, Іван, Іона, Йосип, Кир, Ксенофонт, Магн, Македон (Македонія), Павло, Папій (Папп), Сеія, Сергій, Улкіан, Елеонора.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.