Церковне свято 12 липня: що можна і не можна робити на день всехвальних апостолів Петра і Павла — традиції

Церковне свято 12 липня дуже шанується православними всього світу. Що можна і не можна робити на день Петра і Павла 2022? Дізнайтеся у матеріалі.

Церковне свято 12 липня вшановує всехвальних апостолів Петра і Павла. Саме вони були відданими учнями Христа, які йшли з ним до останнього. За своє добре серце та віру у Спасителя вони поплатилися життям. Втім, православна традиція щороку відзначає їхні постаті не лише тематичним днем, а й постом.

Варто зазначити, що сьогодні не слід братися за важку фізичну роботу, шити, прясти, прати. Слід утримуватися від сварок та розпускати плітки.

Церковне свято 12 липня: кінець Петрового посту 2022

Петрів піст вважається одним з несурових, але дуже важливих. Під час аскези дозволялося їсти рибу, адже святі Петро і Павло були рибалками. До речі, саме на свято 12 липня водойми набираються чудодійної енергії, яка додає сил та може зцілювати.

Церковне свято 12 липня: що можна і не можна робити

Сьогодні ж піст завершується, а значить, що можна накривати столи, готувати смачні пироги з рибою, грибами. Морепродукти мають обов’язково бути на обід. Можна до страв подавати і міцні напої, але зловживати ними не слід.

Православне свято 12 липня: як молитися на день Петра і Павла 2022

Так, як ми вшановуємо сьогодні одних з найбільш мудрих послідовників Сина Божого, можна молитвою просити моральної наснаги для діток, благословення для батьків та здоров’я для всіх. Почніть свій день такими рядками:

Умильно просимо вас, святі Апостолі, створіть і нас у гріховній буянні, схиленими перед Учителем нашим Господом, створіть гордості нашого розділу усічення вченням боговідвертим: глад душевний наш нехай вгамує Господь брашном, що вказується з самого неба, як Петру: – Христових словес, потчися і нас до третього небеса звести твоїми невпинними про нас до Господа молитвами, та й ми там прославимо з лику ангельськими і апостольськими дивного у святих своїх Отця всіляких і Його ж послав у світ рятуй і наставляй до життя вічного, Господа, і єдиносущного Ним Святого Духа. Амінь.

Церковне свято 12 липня: що можна і не можна робити

Є ще одна особлива молитва на свято 12 липня. Вона підходить незаміжнім дівчатам. Петро і Павло можуть допомогти успішно вийти заміж:

Про Святі Апостолі Петра і Павла, не відлучайтеся духом від нас, грішних раб Божих (імена), та не розлучимося вкрай від любові Божого, але міцним заступництвом вашим нас захистіть, нехай помилує Господь всіх нас молитов ваших заради, нехай знищить ж рукопис безмірних гріхів наших, і нехай сподобить з усіма святими Блаженного царства і шлюбу Агнця свого, йому ж честь і слава, і дяка і поклоніння на віки віків.

Аби Всевишній та Сили Небесні надійно захищали вас від негараздів у 2022-му році, зверніться до апостолів такою молитвою і буде мир у вашому домі:

Зворушливо просимо вас, святии Апостолі, принесіть і нас перед Учителем нашим Господом, принесіть гордості нашої глави усікновення вченням богоодкровенних: глад душевний наш так вгамує Господь брашном, указуемым з самого неба, як до Петра: — ти, Павле, потщися і нас до третього неба звести твоїми безперестанними про нас молитвами до Господа, та й ми тамо прославимо з лики ангельськими і апостольськими дивнаго у святих своїх Батька усіляких та Його ж послав у світ спасаяй і наставляй до життя вічної, Господа Ісуса Христа, і единосущнаго Їм Святого Духа. Амінь.

Церковне свято 12 липня: що можна і не можна робити

Нагадаємо, що церковне свято 12 липня є також і Днем Ангела для багатьох ваших знайомих. Іменини сьогодні святкують: Григорій, Іона, Неофіт, Павло, Парфеній, Петро і Семен

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.