Церковне свято 22 липня: що можна і не можна робити на день святого Панкратія — традиції, прикмети, іменинники

Церковне свято 22 липня вважається несуворим. Проте, його дуже любили наші пращури, адже саме на Панкратія розпочинався сезон всіх лісових ягід.

Церковне свято 22 липня вшановує постать свято Панкратія. Він привчався до християнських цінностей з самого дитинства і проніс їх через все своє життя. Хрещення пройшов завдяки святому Петру. Багато чоловік проповідував, але за своє щире серце поплатився головою.

На православне свято 22 липня бажано відвідати вечірню службу. Працювати, прати та займатися господарством сьогодні можна. Також не заборонене вінчання, сватання. У народі цей день називався Панкратій-ягідник. Люди вірили, що достигають всі солодкі дари лісу, а також набувають цілющої сили.

Церковне свято 22 липня: що можна і не можна робити

Як молитися на церковне свято 22 липня?

Церковне свято 22 липня: що можна і не можна робити

Традиційно сьогодні можна просити Всевишнього про здоров’я, наснагу, сили. Молитву рекомендується читати тричі, але обов’язково перед до приймання страв. Читати рядки слід присвячені Пантелеймону Цілителю:

О великий Христів угоднику і преславний цілителю, великомученику Пантелеймоне! Ти душею на небесах перед престолом Божим предстоїш і триіпостасною Його славою насолоджуєшся, а тілом і іконою святою на землі в Божественних храмах перебуваєш і даною тобі благодаттю різні чудеса твориш. Споглянь милосердним оком твоїм на людей, що стоять і перед чесною іконою твоєю моляться, благаючи від тебе цілющої допомоги і заступництва; піднеси до Господа Бога нашого теплі твої молитви і випроси душам нашим прощення гріхів. Бо ми через беззаконня наші не можемо підняти очей до висоти небесної, ні піднести голосу моління до Його в Божестві неприступної слави; серцем скрушеним і духом смиренним тебе, заступника милостивого перед Владикою і молитовника за нас грішних, закликаємо, бо ти отримав благодать від Господа недуги відганяти і пристрасті зціляти. Тебе просимо: не зневаж нас недостойних, що молимося тобі й помочі твоєї потребуємо, будь нам у печалях утішителем, у недугах лютих лікарем, у напастях покровителем, для хворих очей прозріння подателем, дітям хворим помічником. Випроси всім все, що для їхнього спасіння корисне, щоб твоїми до Господа Бога молитвами отримали благодать і милість і прославляли всіх благ Джерело і Дароподателя Бога, Єдиного в Тройці
Святій, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і навіки-віків.
Амінь

Нагадаємо, що церковне свято 22 липня для багатьох ваших знайомих може бути Днем Ангела. Сьогодні іменини відзначають:Олександр, Кирило, Костянтин.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.