Церковне свято 29 липня: що можна і не можна робити на день пам’яті Атеногена та 10 його учнів — традиції

Церковне свято 29 липня вшановує пам'ять священномученика Атеногена. Дізнайтеся, що сьогодні можна і не можна робити, та яких традицій дотримуватися.

Церковне свято 29 липня вважається несуворим. Сьогодні православна церква вшановує пам’ять мученика і праведника Атеногена або, як його ще називають Афеногена. Він був єпископом у Вірменії. Одного разу правитель вислав своїх воїнів за вірянином. Імператор Діоклетіан вимагав, аби святий зрікся християнства та змусив це зробити інших послідовників. Безбожнику відповіли відмовою. За це вірних Спасителю чоловіків наказали закатувати.

Церковне свято 29 липня

Церковне свято 29 липня: традиції та прикмети

Сьогоднішнє свято вважається щасливим днем для хліборобів. Атеногена просили про добрий врожай та теплі дощі. Також вважалося доброю традицією покласти колосок за пояс. Так можна було себе убезпечити від болю у попереку, різних запалень від роботи.

Люди вірили, що після православного свята 29 липня день стає холоднішим, а ночі можуть принести навіть нечисту. І хоча працювати сьогодні можна, займатися збиральництвом чи ходити до лісу не слід. Заборонено також сваритися: якщо на Атеногена затіяти скандал — він затягнеться надовго.

Церковне свято 29 липня

Церковне свято 29 липня: як правильно молитися

Можна просити сьогодні Всевишнього про здоров’я, сили та наснагу. Почніть свій ранок з таких рядків:

Благослови, душе моя, Господа, і не забувай за всі добродійства Його! Всі провини твої Він прощає, всі недуги твої оздоровляє. Від могили життя твоє Він визволяє, Він милістю та милосердям тебе коронує.

Господи, вислухай молитву мою, і благання моє нехай дійде до Тебе! Помилуй мене, Господи, – я ж бо слабий, оздоров мене, Господи, бо тремтять мої кості, і душа моя сильно стривожена … Гине тіло моє й моє серце, та Бог – скеля серця мого й моя доля навіки.

Я в ім’я Господа кличу: О Господи, визволи ж душу мою! Господь милостивий та справедливий, і наш Бог милосердний! Пильнує Господь недосвідчених, – став я недужий, та Він допоможе мені! Вернися, о душе моя, до свого відпочинку, бо Господь робить добре тобі, бо від смерті Ти визволяєш душу мою, від сльози моє око, ногу мою від спотикання. Я ходитиму перед обличчям Господнім на землях живих! Господь очі живим відкриє, Господь випростовує зігнутих, Господь милує праведних! Господь любить тих, що бояться Його, що надію складають на милість Його! Благословенний. Господь навіки. Амінь!

Нагадаємо, що на церковне свято 29 липня ви можете привітати з Днем Ангела таких своїх знайомих: Алевтину, Антіоха, Афіногена, Валентину, Павла, Сенатора, Фауста, Хіоні та Юліанію (Юліанія, Юлія, Уляна).

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.