Церковне свято 2 серпня: що можна і не можна робити на день пророка Іллі — традиції, прикмети, іменини

Церковне свято 2 серпня вшановує пам'ять пророка Іллі. Воно міцно увійшло до української традиції. Дізнайтеся, як відзначали цей день наші предки та що було заведено у родинах.

Церковне свято 2 серпня вважається дуже важливим днем у календарі, адже сьогодні вшановується пам’ять святого пророка Іллі. Його історію ми знаємо за Старим Заповітом. Чоловік не лише ніс благу звістку, міг донести будь-яку молитву до Всевишнього, воскресити людину, а й був справжнім прикладом стійкості духу та сили волі. Він змалечку присвятив своє життя Господу. Був аскетом та ревно дотримувався принципів цнотливості. Його вважають першим незайманим християнином.

Церковне свято 2 серпня: що можна і не можна робити

Церковне свято 2 серпня: традиції та прикмети

Так, як постать, яку ми сьогодні вшановуємо дотримувалася дуже суворих правил життя, то на його свято не слід влаштовувати пишні гуляння, особливо ті, де на столах майорить міцне зілля. Не можна сьогодні купатися у відкритих водоймах. У народі вважалося, що “Ілля воду остудив”, тому можна було легко захворіти. З цим пов’язана цікава легенда: люди вірили, що на православне свято 2 серпня пророк їде по небу на конях, але один із скакунів випадково загубив підкову. Саме вона і охолоджує річки до осені.

Церковне свято 2 серпня: що можна і не можна робити

Можна займатися сьогодні випічкою. Селяни взагалі готували на Іллю хліб з першого врожаю та йшли ділитися ним з близькими.

Щодо прикмет, вважалося, що саме у цей день починалися “Горобині ночі”: дуже холодні, але ще досі короткі.

Церковне свято 2 серпня: як правильно молитися

Звертатися до Всевишнього сьогодні — давня традиція. Просити слід здоров’я та сил не для себе особисто, а для родичів, близьких та друзів. Прочитайте вранці такі рядки:

О, премилосердний Боже, Отче, син і Святий душі, що тобі в нероздільній Трійці поклоняємося і тебе славимо! Призри милостиво на раба Твого (ім’я) хворим, відпусти йому всі гріхи його, подай йому зцілення від хвороби, поверни йому здоров’я і сили тілесні, подай йому довге й щасливе життя, земні й духовні твої блага, щоб він разом із нами приносив подячні молитви тобі, всещердному Богу і Творцеві нашому. Пресвята Богородице, всесильним заступництвом твоїм допоможи мені благати сина твого, Бога нашого, за зцілення раба Божого (ім’я). Всі святі й ангели Господні, моліть Бога за хворого раба його (ім’я). Амінь.

Нагадаємо, що на церковне свято 2 серпня ви можете привітати з іменинами своїх знайомих, хто носить такі імена:Афанасій, Георгій, Іван, Ілля, Костянтин, Олександр, Сава, Тихон.

Схожі статті