Горіховий Спас 29 серпня 2022: що можна і не можна робити на свято, традиції, прикмети, іменини

Горіховий Спас 29 серпня 2022 вважається церковно-народним святом. Дізнайтеся, що було заведено у наших предків цього дня, як правильно відзначати урочистість та про що просити Всевишнього.

Горіховий Спас 29 серпня 2022 — це свято, яке бере своє коріння у дохристиянські часи. Наші пращури цього дня йшли збирати ліщину та волоські горіхи до лісу. Проте, згодом церковний канон зміг надати цій даті Божого благословення. Річ у тім, що у 944 році, коли на київських землях правив мудрий князь Володимир, у Візантії відбулося перенесення Нерукотворного образу Ісуса Христа. З тих пір урочистість стали називати ще “Полотняним Спасом”. Також етнологи помітили, що у деяких регіонах його кличуть “Холодним Спасом”.

Горіховий Спас 29 серпня 2022: традиції та прикмети

Горіховий Спас 29 серпня 2022

На православне свято 29 серпня українці йшли збирати горіхи до лісу. З них готували пиріжки, додавали у настійки. Малечу і свою, і сусідську пригощали ліщиною. Вважалося, що це буде корисно для здоров’я.

Також вже розпочинали сезон лазні. Йшли туди вранці після служби, а перед тим окроплювали її святою водою. До речі, до церкви сьогодні також брали горіхи, хліб, квас і мед. Обов’язково віддавали частину нужденним. Вважалося так людина може показати Всевишньому, що вона готова отримувати від Нього значні кошти та матеріальні блага, адже своєю мудрою думкою розсудить з ким їх справедливо можна розділити.

Спостерігали також і за природою. Якщо вранці дощило, а вдень було сонце — жнива закінчаться легко та вдало. Коли бджоли починали засинати на церковне свято 29 серпня — це означало, що вже у жовтні будуть заморозки.

Горіховий Спас 29 серпня 2022: про що просити Господа

Горіховий Спас 29 серпня 2022

Здоров’я — найголовніша цінність у нашому житті. Саме тому дуже доречно буде сьогодні помолитися за гарне самопочуття своє та рідних. Можна звернутися до Всевишнього такими рядками:

“Господи-Боже святий премилосердний! Яко ти нас оберігаєш дітей Твоїх немудрих, тако дай нам сил вистояти у випробуваннях Твоїх святих. Просимо мудрістю твоєю відвести від лиха бісовського, ока дурного та від лукавого. Дай Твоєму Рабу Божому (ім’я) скорой помочі у хворях видимих та невидимих, та направи руку того, хто лікує. Та приде Царство Твоє Боже для нас грішних і не сколихненним буде Слово і Благословіння Твоє. Амінь”

Нагадаємо, що на Горіховий Спас 29 серпня 2022 року можна також вітати з іменинами своїх близьких. День Ангела сьогодні святкують: Олександр, Діомід, Герасим, Анна, Степан, Яков.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.