24 вересня 2022 року: яке сьогодні народне свято і що заборонено робити за прикметами

24 вересня 2022 року: яке сьогодні народне свято? Цікаву подію запрошує нас відсвяткувати сьогодні православний календар — день пам'яті преподобної Теодори Олександрійської. 

24 вересня 2022 року відзначається день пам’яті преподобної Феодори Олександрійської. Це свято має цікаву та унікальну історію. Феодора була звичайною жінкою, молодою та вродливою. Вона була одруженою та кохала свого чоловіка.

Одному заможному містянину сподобалась Феодора та він спонукав її до перелюбу. Як вірна дружина, Феодора відмовлялась від уваги залицяльника. Але він не схотів приймати відмову та обманув молоду жінку через звідницю. Та набрехала, що гріх, який скоєний вночі, не вважається чимось поганим. Феодора послухала та зрадила чоловіка. Лише після скоєного усвідомила, наскільки велику помилку вона зробила. Відчувавши свою провину на огиду до себе Феодора прийняла рішення піти в монастир. У жіночому монастирі чоловік мав би змогу знайти її, та щоб не попадатися йому на очі вона відрізала волосся, вбралася в чоловічий одяг та надійшла до чоловічого монастиря. Одного разу на плечі преподобної випало ще одне випробування.

Донька одного ігумена завагітніла від позашлюбного зв’язку, але звинуватила у цьому Феодору, оскільки ніхто не знав, що вона жінка. Новонародженого віддали Феодорі та вилучили з монастиря. Сім років преподобна з дитиною прожила у курені, харчувалась травою та зерном. Згодом монахи пожаліли Феодору та прийняли назад у монастир. Лише після її смерті служителі дізнались, що весь цей час з ними знаходилась жінка.

24 вересня 2022 року: яке сьогодні народне свято та що заборонено робити?

Яке церковне свято 2 вересня 2022
24 вересня: яке сьогодні народне свято

Жінкам цього дня забороняється робити макіяж та зачіски, щоб не накликати на себе біду та хвороби. Не радиться мити голову, багато розмовляти, говорити неправду та підіймати будь-які предмети на вулиці.

Прикмети на 24 вересня 2022 року

24 вересня: яке сьогодні народне свято
  • Якщо бджоли ще літають — зима прийде пізно.
  • Починати нові справи — погана прикмета. Все піде шкереберть.
  • На свято Федори природа літо проводжає, а осінь — зустрічає.

Нагадаємо, що 24 вересня 2022 року, окрім свята Федори, люди з іменами: Віктор, Герман, Дмитро, Євдокія, Лев, Микола, Петро, Роман та Сергій святкують день Ангела. Не забудьте привітати їх з іменинами.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.