3 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято і що заборонено робити за прикметами

3 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято за церковним календарем та яких традицій потрібно дотримуватись, щоб вшанувати пам'ять святого великомученика Євстафія Плакіди? Дізнайтеся усі традиції та заборони, які супроводжують цей день. 

3 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято? Церква шанує пам’ять великомученика Євстафія Плакіди, який був народжений у сім’ї язичників. Його вважають покровителем мисливців. Є легенда, що під час полювання Євстафій побачив лик розп’ятого Іісуса Христа між оленячими рогами. Після цього колишній ідолопоклонник залишив служіння хибним богам та прийняв християнство, разом зі своєю дружиною. І стародавні часи тогочасні правителі не вітали християнську віру та її служителів. Коли Євстафій відмовився бути присутнім на святкуванні язичницького свята, імператор наказав його стратити.

3 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято та що заборонено робити?

Церковний календар на 15 серпня: яке свято
3 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято

Суворих заборон день пам’яті великомученика Євстафія не має. Але у давні часи віряни вважали, що певні дії можуть нашкодити добробуту родини, або викликати хвороби. Тому цього дня за столом не збиралося понад 13 осіб та люди не дарували один одному подарунки. Хоч святий мученик і був мисливцем, заходитись в лісі сьогодні заборонено, бо можна легко загубитися.

3 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято, традиції та прикмети

17 вересня: яке сьогодні народне свято
3 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято

У господинь було заведено 3 жовтня готувати страви з капусти: голубці, пиріжки з капустою, салати та пригощати смаколиками свою родину. Деяким прикметам приділяли особливу увагу, тому що спостерігаючи за природними явищами цього дня, можна було передбачити погоду в майбутньому.

  • День сонячний та ясний — зима буде малосніжна та тепла.
  • На нижніх гілках ялинки висить багато шишок — зима прийде рано.
  • Якщо навколо літає павутиння, то тепла осінь ще продовжиться, а зима — запізниться.

Нагадаємо, що в народне свято 3 жовтня 2022 року святкують свої іменини: Федір, Тетяна, Іван, Михайло, Олег, Олександр, Василь, Єфрем.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.