11 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято і що заборонено робити за прикметами

11 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято та яких варто дотримуватись заборон у Харитонів день, щоб захиститись від хвороб? Дізнайтесь прикмети на сьогодні та народні традиції у матеріалі.

Про яке свято 11 жовтня 2022 року нам нагадує календар? Сьогодні — День пам’яті Харитона сповідника, якого правителі ув’язнили відданість Господу. Святий зміг звільнитись лише через декілька років та вирушив до Єрусалиму. По дорозі на нього напали розбійники, які затягнули його в печеру. Там бандити пили вино, але сталося непередбачуване — хмільний напій отруїла змія. Розбійники випили його та всі померли. Харитон сповідник так і залишишся жити у дикій печері, де згодом заснував церкву.

11 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято та що заборонено робити?

11 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято

Селяни вважали цей день небезпечним, бо, за повір’ями, цього дня відьми та нечиста сила гуляли по землі та могли нашкодити, або наворожити біди. Тому не радилось виходити на прогулянки, а перечекати цей день вдома. Існувала ще одна цікава заборона, пов’язана з ягодами. Цього дня не дозволялось їсти ягоди, ніби-то на них плюнув сам Диявол і людина, яка з’їсть такий продукт, може важко захворіти. Не дозволялось прибирати в домі або навіть замітати. 11 жовтня не влаштовували заручини та весілля, не святкували ювілеї та інші урочисті події.

11 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято, традиції та прикмети

11 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято

На Харитонів день було заведено, щоб наречені, у яких незабаром буде весілля, таємно вибрались із дому та непоміченими прийшли до місцевих чаклунів. Їх частували медом та пирогами, щоб задобрити. Інакше особи, що займаються обрядами, могли наслати безпліддя та пороблення на молодих.

Ось кілька прикмет, актуальних на сьогоднішню дату:

  • Якщо вітер дує з заходу, зима буде морозною та сніжною.
  • Якщо зайці в лісу не змінили літню шубку на зимову, то прихід зими затримається.
  • Дощ на Харитонів день прогнозує швидке похолодання та ранкові заморозки.

Нагадаємо, що у народне свято 11 жовтня 2022 року святкують люди з іменами: Олександр, Олексій, Анатолій, Антон, Опанас, Валентин, Василь, В’ячеслав, Григорій, Єфрем, Іван, Ілля, Кирило, Лука, Марія, Марк, Матвій, Нестор, Микола, Семен, Сергій, Степан, Уляна та Федір.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.