Церковне свято 2 листопада 2022 року: що можна і не можна робити на День святого Артемія, традиції, прикмети

Яке церковне свято відзначається православними християнами 2 листопада 2022 року? Ще з давніх часів сьогодні віряни шанують пам'ять мученика Артемія. Дізнайтесь історію свята та які традиції його супроводжують. 

2 листопада православна церква відзначає день пам’яті святого великомученика Артемія Антіохійського, який жив у 4 сторіччі та був воєначальником. Одного разу до влади прийшов діяч, який був проти християнської віри та закликав до гонінь проповідників. Святий Артемій виступив проти тогочасного правителя та розкритикував його погляди, за що одразу був заарештований і підданий тортурам. Артемію пропонували відректися Господа, але Божий служитель відмовився це робити. Після тривалих катувань, великомученика стратили, відсікши голову.

Церковне свято 2 листопада 2022 року: що можна і не можна робити?

Яке церковне свято 13 вересня 2022
Церковне свято 2 листопада 2022 року: що можна і не можна робити

Наближалась зима і наші пращури хвилювались, щоб їм вистачило продовольства до весни. Селяни перевіряли цілісність своїх запасів: розкладали картоплю та моркву у підвалах, закривали компоти або варення з яблук та квасили капусту. Коли настають морози, диким звірам ставало важче знаходити їжу, тому часто хижаки пробирались у двори людей, щоб викрасти курей чи іншу невеличку худобу. Аби уникнути цих неприємностей, господарі укріплювали паркани та огорожі. Ввечері сім’я збиралась на вечерю та молилася, щоб Господь захистив їх від лиха. Заборон люди дотримувались також ретельно, як і традицій.

  • На Артемія не варто займатися рукоділлям.
  • До сходу сонця не можна дивитись у дзеркало.
  • Заборонено давати гроші в борг, або позичати у користування будь-які речі, бо назад їх можуть не повернути.
  • Не можна погано говорити про покійних та гасити свічки, які були поставлені на честь чиєїсь пам’яті.

Церковне свято 2 жовтня 2022 року: прикмети на погоду

Церковне свято 2 листопада 2022 року: що можна і не можна робити
  • Голосно виють вовки у лісі — очікуйте різкого похолодання.
  • Зранку дерева вкриті інеєм — наступного року буде мало врожаю.
  • Дерева стоять вже зовсім голі — скоро все засипле снігом.

Нагадаємо, що у церковне свято 2 листопада 2022 року відзначають день ангела люди з іменами: Іван, Михайло, Павло, Микола, Олександр, Федір, Петро та Артемій.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.