Яке сьогодні свято та що суворо заборонено робити 16 жовтня: народні прикмети, церковні молитви та іменинники

Яке сьогодні свято 16 жовтня? У які прикмети вірили наші пращури та як відзначали день пам'яті святого Діонісія стародавні віряни? Традиції та заборони на сьогодні — дізнайтеся у новому матеріалі.

Яке сьогодні свято 16 жовтня? За церковним календарем сьогодні шанується пам’ять святого Діонісія Ареопагіта. За стародавніми переказами цей Божий служитель був учнем апостола Павла. Богобоязливий вірянин проповідував істину, за що був страчений прихильниками язичництва.

16 жовтня: яке сьогодні свято та що заборонено робити?

7 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято
Яке сьогодні свято 16 жовтня?

Діонісія день несе за собою цікаві багатовікові заборони. Наприклад, сьогодні не дозволяється користуватись гострими предметами: вишивати, різати, навіть робити хірургічні операції. Стародавні селяни вірили, що 16 жовтня нечиста сила вільно гуляє навкруги та шукає людей, щоб завдати шкоди. Цього дня боялись пристріту, тому уникали місць, де можна набратись лихого.

16 жовтня: яке сьогодні свято, традиції та прикмети

Церковне свято 29 липня
Яке сьогодні свято 16 жовтня?

Наші предки перед 16 жовтня розкладали по оселі цибулю з часником, сіль та редьку. Вважалося, що це допоможе вберегтися від хвороб та злих духів, які можуть наслати недуг. В цьому повір’ї є й частка істини, оскільки часник багато століть використовували для очищення повітря від патогенних бактерій. Середина осені, це сприятливий час для розповсюдження вірусних хвороб та лихоманки, які у давнину сприймали, як діяння нечистих сил.  Сьогодні не дозволяється сваритися з рідними, кричати, лінуватися та лихословити. Варто відмовитись від вживання алкоголю, щоб у випадку раптової небезпеки розум не був затьмарений. Ось кілька прикмет на 16 жовтня:

  • Чорні хмари сьогодні невдовзі принесуть морози та сніги.
  • Якщо зграйки горобців перелітають з одного місяця в інше — погіршення погоди вже незабаром.
  • День Діонісія видався теплим, то тепла погода ще порадує у листопаді.

Нагадаємо, що на свято 16 жовтня іменини відзначають: Павло, Іван, Денис та Петро.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.