Церковне свято 21 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити на День святої Пелагеї, традиції, прикмети

Церковне свято 21 жовтня 2022 року познайомить християн з преподобною Пелагеєю, яка залишила мирське життя заради Бога. Дізнайтеся про прикмети та традиції дня.

Яке церковне свято відзначається 21 жовтня 2022 року? Сьогодні шанується пам’ять преподобної Пелагеї Антіохійської. Життя святої, безперечно, має цікаву історію. Бувши молодою та красивою жінкою Пелагея була сценічною танцівницею, а також надавала чоловікам грішні послуги. Одного разу до Антіохії, про справам церкви, приїхали ченці та єпископи. Один з них звернув увагу на Пелагею та був обурений, що настільки вродлива жінка віддає своє тіло для блудних діянь.

Святий молився протягом усієї ночі та просив Бога врятувати душу Пелагеї, наставити її на істинний шлях. На диво, це спрацювало і зранку жінка пішла до храму, покаявшись у своїх гріхах. Колишня блудниця охрестилася, прийняла постриг та перевтілилась у чоловічий образ, проживши життя на самоті та у молитві. Тільки після її смерті оточення дізналось, що весь час перед ними була жінка.

Церковне свято 21 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити?

14 жовтня: яке сьогодні свято
Церковне свято 21 жовтня 2022 року

Преподобну Пелагею вважають покровителькою усіх танцівниць, тому якщо ви давно мали бажання зайнятися хореографією, цей день стане у нагоді для нових починань. 21 жовтня селяни перебирали зимову одежу, аби привести її до ладу перед початком холодів. Господарі перевіряли продуктові запаси, а господині займалися хатніми справами.

Заборонялось пліткувати, аби не залучити дурним язиком лихо у свою сім’ю. Не можна лінуватись та байдикувати. Існує повір’я, якщо розповісти погані сни на день Пелагеї, вони втіляться у реальність. Тому слід утриматись від цього до самого заходу сонця.

Церковне свято 21 жовтня 2022 року: прикмети на погоду

Церковне свято 21 жовтня 2022 року
  • Якщо хмари висять низко, скоро прийдуть перші морози.
  • Нічне небо ясне, а зірки сяють яскраво — деякий час буде тепла погода.
  • Береза на день Пелагеї ще не скинула листя — зима затримається, а сніг випаде пізно.

Нагадаємо, що у церковне свято 21 жовтня 2022 року відзначають іменини: Дмитро, Василь, Віктор, Павло, Микола, Володимир, Петро, Тетяна, Пелагея, Надія, Марія та Єлизавета.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.