Церковне свято 25 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити на День святих Прова, Тараха та Андроніка

Церковне свято 25 жовтня 2022 року відзначається православними вірянами вже багато сторіч. Як вшанувати пам'ять святих мучеників Прова, Тараха та Андроніка, щоб залучити щастя та удачу у свою родину?

Сьогодні на календарі 25 жовтня, це означає, що православна церква шанує пам’ять мучеників, яких звали Пров, Тарах та Андронік. За стародавніми переказами, святі відмовились від закликів вклонитися язичницьким ідолам, за що й постраждали. За часів правління імператора Діоклетіана були розповсюджені гоніння на християн. Прова, Тараха та Андроніка схопили та ув’язнили. За відмову відректися від Господа, трьох святих мучеників піддали допитам та тортурам.

Церковне свято 25 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити?

Церковне свято 25 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити

Віками святого Андроніка вважали звіздарем. У цей день люди чекали ночі, щоб вийти надвір та спостерігали за зоряним небом. Селяни передбачали погодні явища по зірках та судили про те, яким буде врожай наступного року. За традиціями, 25 жовтня перебивали зерно на муку, щоб зробити запаси на зиму. Господарі займались роботою по дому, а господині — готуванням святкового столу. На свято трьох мучеників традиційно подавали вівсяну або пшоняну кашу. Заправити страву могли м’ясом, тушкованими овочами з маслом, салом або варенням для тих, хто полюбляє солодке. Також сьогоднішній день вважався вдалим для виготовлення вина або квасу. Аби не потрапити під вплив нечистої сили, віряни дотримувались деяких заборон.

  • Не можна нікого ображати та сварити, щоб залучити лихо та нещастя на свою долю.
  • Заборонено сьогодні виконувати обряди з картами та ворожити.
  • Не слід купувати церковні свічки.
  • Не рекомендується цього дня прати, вибивати килими, білити або фарбувати стіни.

Церковне свято 25 жовтня 2022 року: прикмети на погоду

Церковне свято 25 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити
  • День дощовий, а гуркоти грому чути гучно — зима прийде пізно та порадує теплом.
  • Якщо вечірнє небо рясно всіяне зірками — наступного року буде щедрий врожай.
  • Побачити зірку, що падає — до вітряної погоди.
  • Вітер з півночі несе за собою похолодання та морози.

Нагадаємо, що у церковне свято 25 жовтня 2022 року відзначають день Ангела люди з іменами: Тарас, Кузьма, Федот, Макар та Іван.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.