Церковне свято 8 листопада 2022 року: що можна і не можна робити на День святого Димитрія Солунського

Церковне свято 8 листопада 2022 року нагадує нам про день мученика Димитрія, який віддав життя за віру у Всевишнього. Дізнайтеся, які традиції роками супроводжують це свято, що можна і не можна робити сьогодні.

Яке православне свято відзначається 8 листопада 2022 року? За церковним календарем сьогодні шанується пам’ять великомученика Димитрія Солунського. Він був народжений у сім’ї християн, але через переслідування вірян у ті часи їм доводилося приховувати свої погляди.

Церковне свято 8 листопада 2022 року: що можна і не можна робити

Батьки виховували його богобоязливим та охрестили хлопчика таємно. Згодом, тогочасний імператор назначив святого проконсулом, бо навіть гадки не мав, ким насправді був Димитрій. Вірний служитель не переслідував християн, як належало його статусу, а навпаки провідував Боже слово, намагаючись відвести якомога більше людей від ідолопоклонства. Місцева вдала дізналася, що робив чоловік. За це великомученика ув’язнили та вбили, проколовши списами.

Церковне свято 8 листопада 2022 року: що можна і не можна робити?

Церковне свято 7 листопада 2022 року: що можна і не можна робити

За давніми традиціями, сьогодні шанується пам’ять предків. Для споминів померлих близьких було заведено накривати стіл, за яким ввечері буде збиратися вся родина. Головною стравою були млинці, оскільки існувала традиція залишати перший млинець на підвіконні, попросивши Бога дати спокій душам померлих рідних. Також було заведено зранку піти на цвинтар, щоб привести до ладу могилки близьких та розсипати на них зерно. Існувало повір’я, що душі померлих можуть прилетіти на могилу в образі птаха, щоб зустрітися з рідними людьми хоча б на короткий термін. Сьогодні існували також й заборони, дотримання яких вважали обов’язковим:

  • Категорично заборонено 8 листопада грати весілля та заручини.
  • Не можна займатися будівництвом та ремонтом.
  • Сьогодні не слід вишивати, в’язати та займатися іншим рукоділлям.
  • Не можна говорити погано про близьких та сваритися з сім’єю.
  • Церковне свято 8 листопада 2022 року: прикмети на погоду
  • Погода суха та без опадів — зима не буде поспішати.
  • Якщо 8 листопада була відлига — зима буде теплою та малосніжною.
  • На свято Дмитра дме холодний вітер — до нового року снігу не буде.

Нагадаємо, що на церковне свято 8 листопада 2022 року відзначають свої іменини: Василь, Марк, Дмитро та Антон.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.