Церковне свято 22 листопада 2022 року: що можна і не можна робити в день пам’яті Матрони проповідниці

Яке церковне свято відзначається в Україні 22 листопада 2022 року? За стародавніми повір'ями сьогодні вшановується пам'ять святої та відданої Богу служительки, проповідниці Матрони, яка відмовилася від мирського життя во ім'я Всевишнього.

Яке сьогодні свято? На календарі вже кінець листопада, а за церковними традиціями 22 листопада 2022 року шанується пам’ять святої Матрони проповідниці. Про дитинство та юність Матрони відомо небагато. Народилася вона у 4 столітті в Азіатській Памфілії, на березі Середземномор’я, що зараз — територія сучасної Туреччини. Коли була у свідомому віці вийшла заміж за заможного чоловіка, на ім’я Дометіан, народила дочку, яку нарекла Феодотією, і перебралася із сім’єю до Константинополя.

Що можна і не можна робити на свято Матрони проповідниці
Що можна і не можна робити на свято Матрони проповідниці

Гуляючи Візантією, вона познайомилася з благочестивою дівчиною Євгенією, яка вдень і вночі молилася в одному з храмів. Наслідуючи принципи Євгенії, молода Матрона проводила весь свій час у церкві, повертаючись додому лише пізно ввечері.

Згодом служителька зрозуміла, що сім’я для неї — непосильна ноша і вона хоче присвятити своє життя Всевишньому. Щоб чоловік не зміг її відшукати, вона відрізала довге волосся та поселилася у чоловічому монастирі, але коли її таємниця була розкрита, ігумен переселив Матрону до жіночого монастиря.

Церковне свято 22 листопада 2022 року: що можна і не можна робити?

На сьогодні не має особливих або стародавніх традицій. Цей день проводився у звичайних домашніх клопотах, без особливих настанов. Але не треба великого свята, щоб провести цей день зі своєю сім’єю, господиням приготувати смачну вечерю, а господарям помогти своїм коханим по хазяйству. Але існують деякі поради стосовно того, що не можна робити на свято Матрони:

  • Не можна відмовляти у вечері, якщо у ваш дім прийшли накликані гості. Усіх присутніх потрібно пригостити.
  • Не можна ходити у гості після заходу сонця.
  • Заборонено переїдати та зловживати алкогольними напоями.
  • Не слід лихословити та сваритися з рідними.

Нагадаємо, що на свято 22 листопада 2022 року відзначають день Ангела люди з іменами: Дмитро, Ілля, Віктор, Іван, Олексій, Семен, Тимофій, Антон та Матрона.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.