Церковне свято 27 листопада 2022 року: що можна і не можна робити в день пам’яті апостола Филипа

Яке церковне свято відзначається 27 листопада 2022 року? Сьогодні вірянами вшановується пам'ять учня Христового, проповідника апостола Филипа. Дізнайтеся, яких традицій варто дотримуватися сьогодні та які прикмети допоможуть передбачити погоду.

Яке сьогодні свято? 27 листопада 2022 року православна церква відзначає день пам’яті святого апостола Филипа, якого вважають наймолодшим учнем Іісуса Христа. На шлях християнства служитель став, коли побачив воскресіння Месії. Після чого увірував у Господа та отримав дар зцілювати людей. Филип проповідував людям про Бога, до нього приходили хворі за допомогою, а одного разу апостол навіть створив справжнє диво — воскресив мертве немовля.

27 лиспопала 2022 року відзначається день пам'яті апостола Филипа
27 лиспопала 2022 року відзначається день пам’яті апостола Филипа

Єретикам та ідолопоклонникам не подобалось, що служитель проповідує в місті та всіляко намагалися нашкодити святому. Одного разу Филип зцілив дружину високопоставленої особи, після чого вона також повірила в силу Христа. Правителю це не сподобалося і він наказав підпалити оселю, де жив святий апостол.

Церковне свято 27 листопада 2022 року: що можна і не можна робити?

Традиційно, сьогодні був останній день, коли можна було їсти молочні продукти та м’ясо, оскільки наступного дня починається Різдвяний піст, під якого куштували тільки каші, зварені на воді, овочі та фрукти, інколи рибу. Релігійні люди сьогодні йшли в церкву, аби вшанувати пам’ять апостола, а по дорозі подавали милостиню біднякам. Існувало повір’я, якщо 27 листопада неодружена дівчина помолитися святому Филипу, то наступного року обов’язково вийде заміж. Господині сьогодні готували м’ясні страви, котлети або запечену курку, щоб ввечері пригостити всю сім’ю.

  • Сьогодні заборонено ходити в поле та ліс. Вважається, що на людину можуть напасти дикі вовки.
  • Не варто давати або брати гроші у борг, та здійснювати будь-які грошові операції.
  • Не слід займатися рукоділлям, сперечатися з рідними та лихословити.

Церковне свято 27 листопада 2022 року: прикмети на погоду

Церковне свято 27 листопада 2022 року, прикмети на погоду
Церковне свято 27 листопада 2022 року, прикмети на погоду
  • Якщо гучно ворони каркають — ще буде потепління.
  • Дощовий день прогнозує щедрий врожай пшениці на наступний рік.
  • День Филипа ясний та безхмарний — чекай скорих морозів.

Нагадаємо, що на церковне свято 27 листопада 2022 року відзначають свої іменини: Микола, Сергій, Дмитро, Віктор, Михайло, Петро, Анна та Пилип.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.