Яке церковне свято 28 квітня: кого вітати з іменинами, що заборонено робити, а що можна, народні прикмети

Ми живемо в настільки шаленому темпі, що не рідко забуваємо про щось важливе. Власне, визначні дати не виняток. Дізнайтесь про сьогоднішнє церковне свято та багато цікавого про нього.

Сьогодні, 28 квітня, віряни вшановують пам’ять апостолів Пуда, Трохима та Аристарха.

Коротко про постаті апостолів

Апостоли Аристарх, Трохим та Пуд були одними із сімдесяти учнів Ісуса Христа. Жили вони за часів апостола Павла. Кожен із них чимало за життя. Наприклад, Аристарх розпочав свій шлях зі служіння апостолу Павлу. Згодом він був удостоєний зайняти пост єпископа в місті Анамея. Апостол Трохим супроводжував Павла під час його місонерської подорожі. Апостол Пуд також був тісно знайомив із Павлом. У своєму домі вні неодноразово приймав його, Петра та багатьох інших християн.

Втім, на жаль, доля трьох апостолів склалась трагічно. Після того, як до влади прийшов імператор Нерон,Трохима, Аристарха та Пуда стратили за їхню віру.

Що не можна робити сьогодні

  • Якщо сьогодні будь-яким чином зашкодити бджолі, то чекайте на біду. Наші предки вірили, що 28 квітня особливий день для цих комах.
  • Краще втримайтесь від розвішування своїх попраних речей на вулиці, оскільки люди можуть наврочити.
  • Сьогодні не можна ламати гілля горобини.
Звичаї 28 квітня
Звичаї 28 квітня

Традиції та звичаї цього дня

Оскільки сьогоднішній день асоціювався із бджолами у наших предків, було прийнято оглядати вулики та пасіки. Вони вірили в те, що саме сьогодні бджоли можуть нашкодити лише поганим людям.

Сьогодні зазвичай збирають бруньки малини та калини. Їх засушували для того, щоб в подальшому зробити цілющий відвар від хвороб.

Також 28 квітня гарний день для того, щоб займатися любовними справами. Наші предки у цей день ходили на сватання, грали весілля та вінчалися. Якщо цим займатись сьогодні, то в майбутній сім’ї буде мир та злагода.

Прикмети про погоду

  • Очікуйте на щось приємне, якщо до вашого дому залетіла бджола.
  • Якщо сьогодні відцвіла вишня, значить заморозків більше не буде.
  • Якщо сьогодні вночі прохолодно, значить наступні дні будуть тепліше.
Прикмети на сьогодні
Прикмети на сьогодні

Хто сьогодні святкує іменини

Не забудьте привітати із днем ангела таких людей: Анастасію, Андрія, Аристарха, Василину, Віктора, Лук’яна, Савву, Петра і Павла.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.